Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Intim Torna Illegál: Élni jöttünk (szerzői kiadás)

Intim Torna Illegál - Intim Torna Illegál: Élni jöttünk (szerzői kiadás)

Az Intim Torna Illegál első stúdiólemezéről (Cirkusz, 2010) hosszan írtam. A második (Kísérlet, 2012) kapcsán felmerült gondolataimat nem publikáltam, a harmadikat (Mindenkinek igaza van, 2014) is csak röviden méltattam.

Pár nappal a második album kiadása után voltam először az együttes koncertjén, s ott tudatosult bennem, hogy inkább a fellépéseit, s nem a hanghordozóit kellene kivesézni. A kvartett bizonyára a stúdióban is jól érzi magát, de a színpad az igazi élettere.

Jó döntés volt a Kistehén Tánczenekar megszüntetése. A zenészek megerősödve léptek tovább. Kollár-Klemencz László azóta a Kistehénnel (elhagyva a Tánczenekar megnevezést) új társakkal a saját, alternatívabb útját járja, egykori társai, a négyötöd (Dorogi Péter énekes-gitáros, Kiss Sándor basszusgitáros, Gálos Ádám dobos, Nádasdi János szlovákiai, királyhelmeci származású ütőhangszeres) által alapított Intim Torna Illegál (ITI) pedig szintet lépve a minden korosztályt és társadalmi réteget megcélzó zenéjével a fesztiválok és klubok népszerű fellépője lett. A rejtélyes Hipnotizőr királlyal került be a köztudatba, amely máig a legnagyobb slágere. A zenészek arról nem beszéltek (s milyen jól tették), hogy a dal kiről szól, ezért annyit képzelünk bele és mögé, amennyit akarunk.

2016 szeptemberében jött a hír: gond van a paradicsomban. Kiss Sándor bejelentette, új tagokkal viszi tovább az együttest. Végül neki kellett mennie, Bikali Sándor érkezett a helyére. A zenekar a Nem adom fel, majd a Köszönöm szépen, jól vagyok című szerzeménnyel (az Egynyári kaland című tévéfilmsorozat második évadának végefőcímdala) nyugtatta meg a rajongótáborát – a vonósokat is felvonultató Mióta megérintettél és az egy mikrofonnal rögzített, lírai Meghajlok előtted című felvételekkel együtt tavaly májusban egy EP-n jelentek meg. Ezek és a még 2015-ben Felcser Mátéval (Punnany Massif) készített Nem szalad el, valamint öt újdonság hallható az együttes Élni jöttünk című CD-jén. Elsőként az jutott eszembe róla, hogy ITI-s lett, ami látszólag semmit, tulajdonképpen viszont mindent elmond – négy stúdiólemez után kijelenthető: ez a jelző már védjegy. Bikali Sándor fiatalos lendületet hozott a formáció zenéjébe, amely kiforrott, ütős, harapós, a pop és a rock mezsgyéjén mozog. A szövegeket az élet írta (valójában Dorogi Péter), a mindennapok inspirálták, ahol rosszra jó jön, bánatra öröm, s bár egyszerű a megfogalmazás, a mondanivaló mégis mély. Az új dalok: a titkos viszonyról szóló Minden kedden, a jelenleg hódító sláger, a középrészen kórussal erősítő Feltettem a polcra a szívemet, a grunge-ra hajazó Ha nem éled át, a mély hangolású gitárokra hangszerelt, a félelmet kiiktató Nem félek semmitől és a modern szinti basszusú Az utolsó nap a Földön.

Őket nem lehet megváltoztatni és beolvasztani, kitartanak az értékeik mellett – vallják magukról a zenészek, ezért lett az album jelképe az oroszlán.

Ennyit a CD-ről, a többit legközelebb egy koncert kapcsán. (Új Szó)

Puha József

2018. 09. 24. 21:23

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Intim Torna Illegál: Élni jöttünk (szerzői kiadás) cikk képei
Intim Torna Illegál - Intim Torna Illegál: Élni jöttünk (szerzői kiadás)