Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Honeybeast: Élet a Marson (Gold Record)

Honeybeast - Honeybeast: Élet a Marson (Gold Record)

Nagy találkozás volt, a megfelelő időben. A Honeybeast és Tarján Zsófia a helyüket keresték, amikor a lehető legjobbkor egymásra találtak. A zenekarról tudtuk, hogy nagy potenciál van benne, ám az igazi áttöréshez hiányzott még valami. Az énekesnő próbálkozott metállal, rappel, dzsesszel, de a mostani, popos stílusban tud legjobban érvényesülni.

A Honeybeast az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójának, A Dalnak volt a 2014-es nagy felfedezettje. Az ott debütáló A legnagyobb hős ma már örökzöld sláger. Zsófia karizmatikus énekesnő. Bencsik-Kovács Zoltán gitáros-billentyűs könnyen megszerethető és megjegyezhető, költői szófordulatú, ugyanakkor az egyszerűségre törekvő, a mindennapok történéseit követő eddigi szövegeit józan racionalitás, finom irónia, metsző szarkazmus, fanyar pesszimizmus és mély emberi érzések jellemzik. Olyan hatásosan önti szavakba azt, hogy milyen világban élünk, mint senki más. A szövegekből jó humorérzékkel megáldott ember képe rajzolódik ki, aki sokat tapasztalt már ahhoz, hogy részben borúlátó legyen.

Az együttes ötödik, Élet a Marson című stúdiólemezének középpontjában, akárcsak az előzőekében, a mai kor embere és annak mindennapjai állnak. A szövegek borúlátóbbak, az irónia felerősödött, itt-ott elkeseredésbe megy át. „Elegem van az egészből, a bizarr butaságból, a sok észből, néhány meg nem értett zenészből – nincs élet a Marson” – hallható a címadó szerzeményben. A dalokban a Bencsik-Kovácstól megszokott társadalomkritika mellett politikai utalások is felbukkannak. „Az utolsó lehelettel is odaszavaz, ahol éppen kicsinálják. Ügyi mutyi pénzek, na mi a lényeg?” – szól a legerősebb a CD-t indító A lényeg címűben. A lényeget, az üzenetet azonban mindenki saját maga szűrheti le. A másik oldalon ott az elvándorlás szülte, de a hazaszeretetet hirdető Budapest vs London című zeneszám, amelyben a magyar metropolisz győz más európai nagyvárosok felett. A keserédes hangulatvilág, a színes harmóniavilág és a sodró lendület ezúttal is magával ragadja a hallgatót. Zenei újítások a dallamvezetésben és a hangszerelésben hallhatók. Az arány az elektronika javára billen el. A modernebb hangzás célja a rajongótábor bővítése, a még fiatalabbak felé való nyitás. Kérdés viszont, hogy ők igénylik-e az ilyen tartalmas, elgondolkodtató szövegeket. Akik ugyanis nyitottak rájuk, már biztosan felfedezték és megszerették a Honeybeastet. Kortól függetlenül.

A lemezt beharangozó Utazó után másodikként az Idevaló című szerzeményhez készült videoklip. „Látod, semmi nem történt, csak elpazaroltál egy töltényt, de itt a golyó a szívemben” – ezzel indul. Ez a mondat is csak Bencsik-Kovács Zoltán szövegvilágában jelenhet meg. (Új Szó)

Puha József

2018. 11. 06. 14:45

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Honeybeast: Élet a Marson (Gold Record) cikk képei
Honeybeast - Honeybeast: Élet a Marson (Gold Record)