Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Cher: Dancing Queen (Warner Bros. Records)

Cher - Cher: Dancing Queen (Warner Bros. Records)

Még a megjelenés előtt töprengtem azon, hogy Cher Dancing Queen című CD-je helyet kapjon-e rovatunkban. A lemez anyagának ismerete nélkül több érv sorakoztatható fel pro és kontra. A legfontosabb argumentum, a tisztelgés egyszerre szól mellette és ellene: olyan díva hódol az ABBA előtt, aki előtt – a korából eredően is – szintén hódolni illene már. Az ő tisztelgése viszont, mint azt sejteni lehetett, nem őszinte.

Volna miből válogatnia annak, aki új köntösbe akarná öltöztetni a 73. életévében járó amerikai énekesnő jól ismert dalait, vagy éppen a kevésbé és egyáltalán nem ismerteket. Bár Cher az elitmezőnybe tartozik, hosszú és gazdag zenei életútja – véleményem szerint – még a zenével behatóan foglalkozók előtt sem ismert eléggé. Vannak kirobbanóan sikeres albumai, de többségükkel nem tudott maradandót alkotni, és csak az eladási listák középmezőnyéig jutott el velük. Ezen hullámvölgyek tudatában bújt elő belőlem a kisördög. Valóban a puszta tisztelet vezérelte az énekesnőt? Nem hiszem. Inkább biztosra ment, tudta, ha felénekel egy csokornyi ABBA-slágert, akkor újra visszakerülhet az élvonalba, ami legutóbbi stúdiólemezével, a gyorsan feledésbe merült 2013-as Closer to the Truth cíművel nem sikerült neki. A kulcsszó a sláger. Cher nem kockáztat, a svéd négyes tíz legnépszerűbb dalát dolgozta át. Ezek és az ő profizmusa garancia a sikerre.

Az ABBA a zenetörténet egyik legsikeresebb formációja, megunhatatlan munkásságának értéke évről évre nő. A kvartett 1992-ben kiadott Gold – Greatest Hits című slágergyűjteménye 864. hete tanyázik a brit rangsorban, a héten a 44. legnépszerűbb album a brit zenepiacon. Mostanában a szokásosnál is nagyobb fény vetül a legendás együttesre, a mozikban taroló Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmnek köszönhetően. Ebben Cher a főszereplő (Amanda Seyfried) nagyanyját alakítja. Tehát a lemez elkészítésének az apropója is adott volt, az inspiráció ráfogható a szerepre.

A leírt feltételezések azonban csak addig motoszkálnak az ember fejében, amíg meg nem hallgatja az albumot. Utána tovatűnnek, a lemez tökéletessége elűzi őket. Az örökzöld slágerek új, korhű, energiadús változatai Cher különleges hangján nosztalgikus ízzel fűszerezett vidám hangulatot teremtenek. A hangzás annak a Mark Taylornak köszönhető, aki az énekesnő legsikeresebb korszakát indító, 1998-as Believe című stúdióalbumnak a fő producere. Tehát Cher ezt sem bízta a véletlenre.

Nem szégyellem bevallani, hogy ezt a CD-t hallgattam a legtöbbet az elmúlt napokban. Az őszi depresszió ellen is kiváló. (Új Szó)

Puha József

2018. 11. 26. 14:56

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Cher: Dancing Queen (Warner Bros. Records) cikk képei
Cher - Cher: Dancing Queen (Warner Bros. Records)