Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Andrea Bocelli: Sì (Decca Records)

Andrea Bocelli - Andrea Bocelli: Sì (Decca Records)

A zenei műfajokat keresztező crossover sztárjai a zenei periférián kapnak csak helyet. Sikerük szélesebb körű, de az alapstílusokból kiközösítik őket. Az operát több-kevesebb poppal vegyítőkre jellemző a gyors kiégés, az eredeti vizekre való esetleges visszatérésük pedig azért nem könnyű, mert a rájuk rossz szemmel néző kollégák mindent elkövetnek ellene.

Andrea Bocelli sikere azonban töretlen. Tizenhatodik stúdióalbumával újabb szintet lépett; a Sì (magyarul Igen) 2018 őszének meghatározó nagylemezeként vonul be a zenetörténetbe. Világszerte tarol. A tenor évek óta a legnagyobb olasz zenei csillag, de eddig nem sikerült elfoglalnia sem a brit, sem az amerikai albumlista csúcsát. Most összejött neki. Ez korántsem meglepetés, korongja diadalútjának tökéletesen megágyazott. A hatvanéves sztár napjaink két vezető angol popénekesét is közös munkára invitálta, akik hozzájárultak a Sì nagy sikeréhez.

Bocelli az új lemezén visszautazni akart az időben. Felidézni az ifjúságát, amikor még egy bárban zenélt, de már saját dalokban is gondolkodott. Valamiféle újrakezdésről álmodott. Sikerült neki? Nem tudom. A leírtak inkább a szokásos, figyelemfelkeltő reklámszövegnek tűnnek. Tény azonban, hogy a Sì a 2004-es Andrea óta az első albuma, amelyen kizárólag új szerzemények szerepelnek. Bennük az énekes kedvelt témái köszönnek vissza: a szeretet, a család, a hit és a remény.Tizennégy plusz három felvétel található a korongon – a fiával, Matteóval előadott Fall on Me című duett olaszul és angolul, az Ali di libertà az eredetije mellett akusztikus változatban is, a Sono qui angolul (I Am Here) és olaszul is (az utóbbi akusztikus verzióban) felcsendül. További négy duettje került fel a lemezre: Bocelli énekel még napjaink legnagyobb angol popsztárjával, Ed Sheerannel (Amo soltanto te), a szintén angol, koszovói albán származású Dua Lipával (If Only), az amerikai popoperasztárral, Josh Grobannel (We Will Meet Once Again) és Aida Garifullina tatár származású, orosz szoprán operaénekesnővel (Ave Maria pietas). Mint ismert, Bocelli és Sheeran már tavaly is dolgozott együtt – elkészítették az angol sztár Perfect című slágerének egyik új változatát. (A másik Beyoncéval készült.) Josh Grobannel és Aida Garifullinával szintén énekelt már korábban is. A világtalan Bocelli korántsem a földkerekség legjobb operaénekese, de hangja ezúttal is színekben pompázik, s elhisszük, amit vall, hogy a szívével lát.

A Sì hivatalosan a komolyzenei korongok közé kapott besorolást, ami – már csak a két popénekes-közreműködőt is látva – nem teljesen fedi a valóságot. De bárhová is soroljuk, a maga kategóriájában kiváló munka. Aki meghallgatja, biztos nem csalódik benne. Az pedig messziről elkerüli, aki eleve nemet mond rá. (Új Szó)

Puha József

2018. 11. 30. 17:14

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Andrea Bocelli: Sì (Decca Records) cikk képei
Andrea Bocelli - Andrea Bocelli: Sì (Decca Records)