Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Boyzone: Thank You & Goodnight (Warner Music)

Boyzone - Boyzone: Thank You & Goodnight (Warner Music)

Másodiknak lenni, valakinek az árnyékában állni a zene világában sem jó dolog. Főleg akkor nem, ha a trónkövetelő nem is gyengébb a csúcson lévőtől.

A Boyzone-t mifelénk a zenei tehetségkutató tévéműsorok zsűrijéből ismert Louis Walsh verbuválta 1993-ban. Tudatosította, hogy a fiúcsapatok kora jött el, az angol tinik körében akkor már a Take That volt a legnépszerűbb formáció. Nem titkolta, hogy lépését az angol együttes egyre nagyobb sikere motiválta. Walsh újsághirdetésekben toborzott énekeseket. A vezetésével kiválasztottak öt énekelni és táncolni tudó szépfiút, s megalakult a Boyzone, az ír Take That. Ezt a jelzőt máig nem tudja lemosni magáról. Az eredeti Take Thatnek három motorja is volt (Gary Barlow, Robbie Williams, Mark Owen), a Boyzone-ban Ronan Keating egyedül viszi a prímet.

Az öttagú ír csapat 1993-tól 2000-ig terjedő első érája ír és brit sikertörténet. Dalai a helyi listák élmezőnyében landoltak, még a legrosszabbul teljesítő is a negyedik helyig jutott, nyolc slágere járta meg az ír, hat a brit csúcsot. A Take That 1996-ban (mint tudjuk, átmenetileg) feloszlott. A folyamatosan komolyodó, egyre jobb zenével jelentkező Boyzone profitált is belőle, a legsikeresebb évei köszöntek be egyebek mellett a No Matter What című slágerrel, amely még a környékünkön is tarolt. Ezt és a korábbi Words című Bee Gees-átdolgozás sikerét leszámítva azonban Közép-Kelet-Európában, még Németországban sem termett túl sok babér az együttesnek, amely nyugat-európai sikerei csúcsán oszlott fel.

2005-ben a Take That visszatért. 2007-ben már a Boyzone is újra aktív volt. 2009 októberében az egyik tag, Stephen Gately elhunyt, társai kvartettkénk folytatták pályafutásukat. Évről évre fejlődtek, jobbak lettek, de a nagy riválissal ellentétben a célközönségüknél mégsem értek révbe. Kifinomult zenéjükkel az egykori, időközben felnőtt rajongóikat célozták meg.

A Boyzone az utóbbi években már odahaza és az Egyesült Királyságban is a sokadik vonalba szorult vissza, csak idő kérdése volt a búcsú. Még júniusban indult a kvartett búcsúturnéja, a napokban pedig kiadta az utolsó stúdiólemezét. A Thank You & Goodnight című album – a leírtak tudatában – nem is szerepelne rovatunkban, ha nem volna kimagaslóan jó. Az elsősorban a balladákkal hódító fiúk karrierjük legjobb anyagával, főleg pörgős popszámokkal rukkoltak elő, s olyan jól énekelnek, mint még soha. Mintha lekerült volna róluk minden felelősség. Igaz, az alapanyag is profi, menő szerzők munkája. A Because című dalban Ed Sheeran működik közre társszerzőként. A Love – ha már lúd, legyen kövér – az időközben háromtagúra zsugorodott Take That If It’s Not Love című zeneszámának az átdolgozása. A Dreamben – amelynek megírásában még mind az öt alapító tag részt vett – Stephen Gately hangja is hallható. A Tongue Tied Alesha Dixon énekesnővel készült.

A Thank You & Goodnight című CD-t hallgatva sajnálhatjuk, hogy a Boyzone búcsúturnéjának eddig bejelentett állomásai között nincs helyszín a térségünkből. A népszerűséget leszámítva nem, de szakmailag a csúcson lévő csapat búcsúzik. Szinte biztos, hogy most már végleg. (Új Szó)

Puha József

2018. 12. 10. 16:24

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Boyzone: Thank You & Goodnight (Warner Music) cikk képei
Boyzone - Boyzone: Thank You & Goodnight (Warner Music)