Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Budapest Dal 2018 (Magneoton)

Budapest Dal - Budapest Dal 2018 (Magneoton)

A régmúlt, elsősorban a békebeli idők és az ötvenes évek magyar zenészeinek és szerzőinek kedvenc múzsája volt Budapest. Akkortájt talán egyetlen metropoliszról sem született annyi dal, mint a magyarról. Budapest hálás téma volt, a róla szóló szerzemények többsége sláger lett.

„Budapest, Budapest, te csodás, te vagy nékem a szívdobogás”; „Én mindig Pestről álmodom, nekem csak ő a Párizsom”; „Budán, este tíz óra után, csak a szellő a Dunán, s a szívünk muzsikál”; „Nagykörút, néked adok ma randevút” – hosszan sorolhatnánk még a fülünkben csengő dalrészleteket.

A Budapest ihlette régi slágerek manapság csak a nosztalgiaműsorokban kerülnek elő. A szövegük sokatmondó korlenyomat, de mivel már más szelek fújnak, a fényük erősen megkopott. Az elmúlt évtizedekben is több dal született a magyar fővárosról, de korántsem annyi, mint régen. A Fővárosi Önkormányzat bizonyára úgy gondolta, a városnak illene ismét nagyobb teret kapnia a zenei szövegvilágban, és a kettő népszerűsítheti is egymást: meghirdette a Budapest Dal 2018 pályázatot. Pontosabban felkért tizenegy előadót és együttest, hogy készítsen zeneszámot a fővárosról, a tervezett CD további három helyére pedig – amely a nagy érdeklődés hatására hatra bővült – bárki nevezhetett. A projekt mögött állók eredetileg egy győztest akartak megnevezni, végül hármat hirdettek ki: a zsűrinél a Budapest szerelem (az előadója Radics Gigi) lett a befutó, a legtöbb közönségszavazatot a Bárhol járok (Benji) kapta, a fiatal tehetségnek járó elismeréssel Zävodit és Berkes Olivért díjazták az Óriáskerék című felvételért.

A Budapest Dal 2018 című lemezen szereplő tizenhét szerzemény mindegyike ízig-vérig mai, stílusuk a balladától a pörgős pop-rockon át a rapig terjed. Egyesek – főleg a fiatalok és a pályakezdők – a bulira helyezték a hangsúlyt, mások lírai környezetbe ültették mondandójukat, mindenekelőtt a város látnivalóira fókuszálva. Akárcsak a régmúlt dalaiban, az újakban is felbukkan a Duna, a Lánchíd, a rakpart, a vár, a parlament, de már az újonnan épült, létesült nevezetességek, mint a Müpa, az óriáskerék vagy éppen a bulinegyed is megjelenik bennük. A maradni vagy menni téma is előkerül. A Honeybeast (a szerző Bencsik-Kovács Zoltán) Radnóti Miklóst idézi meg: „Fenn egy gép nyugatnak fordul, lenn a Duna megcsillan éppen, ki fentről néz, nem lentről fel, meg nem érthet semmiképpen. És a gépem dönti szárnyát, lenn a Duna megcsillan éppen, ki gépben száll fölébe, de hagyjuk a költőt békességben”.

Végezetül jöjjön néhány további találó idézet az albumról. „Itt leltünk csodát, ahol a város őrzi a Dunát” (Keresztes Ildikó); „Máshol már nincs maradásom, a bázis a városi álom, ide visz a szívem és kétmillió lábnyom” (Caramel); „Te vagy minden, mi megtörtént, egy kép a telóm legmélyén, míg az első metrót vártam épp veled” (Benji); „Gyere, bújj hozzám! Én végigviszlek majd a Király utcán” (Király Viktor); Van, ki mindig száguld, és van, aki csak bámul, de a város szeme mindent, az óriáskerék mindent lát” (Zävodi + Berkes Olivér); „Folyjon a szó, vagy folyjon a dal, csak vér nem folyhat, itt nincs viadal” (TheShowCrew). A tizenhét szerzemény egytől egyig fülbemászó.(Új Szó)

Puha József

2018. 12. 17. 17:10

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Budapest Dal 2018 (Magneoton) cikk képei
Budapest Dal - Budapest Dal 2018 (Magneoton)