Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Megérkezett! Betlehemi történet (Gryllus Kiadó)

Gryllus Kiadó - karácsonyi sorozat - Megérkezett! Betlehemi történet (Gryllus Kiadó)

Aki zenével (is) hangolódik az előttünk álló ünnepekre, s a mindenhonnan folyó karácsonyi popslágerek mellett az értékesebb, hitelesebb, szívmelengetőbb rétegmuzsikára is nyitott, az bizonyára jól ismeri a Gryllus Kiadó papírtokos ünnepi sorozatát. Közismert karácsonyi énekek és ritkaságok, megzenésített versek, valamint újonnan írt szerzemények hallhatók rajtuk.

A gyűjtemény idén újabb CD-vel bővült, már tizenöt lemezből áll. Tizenöt dalcsokor a várakozásról, a szeretetről, az összetartozásról, az ünnepről.

Tavaly az eddigi legpoposabb előadó, Petruska András került be az illusztris társaságba az ötszámos (két átdolgozás, három új felvétel) Mák és dió című albumával. Az idei, Megérkezett! Betlehemi történet című kiadvány igazi kuriózum, Jézus érkezésének kerettörténete, kilenc énekelt és egy hangszeres szerzeményben Orosz Mihály és Balogh Eszter szerzőpárostól. A Megváltó eljövetele és köszöntése prózába és zenébe ágyazva Mária, József, Heródes vagy a baktató szamár szemszögéből. Lírai és pörgős, szívhez szóló és groteszk monológok. „A kő, a fű, a víz, a táj, mind készülődik, várja már, hogy megszülessen, itt legyen, hogy itt a földön rend legyen” – hallható az első, Jól figyelj! című dalban. A prímet egy iskolai kórus, a hangszeres és énekes diákok, tanárok, valamint Balogh Eszter kórusvezető alkotta Csillag kórus viszi, kiegészülve Apáti Ádám és Pintér Zsolt Louisiana Double duójával, amely amerikai népzenére építő bluegrass-gospel együttes. Közreműködik még többek közt az Acousticure zenekar, Szirtes Edina Mókus, Heinczinger Mika (Misztrál) és Szert Zsigmond (Cabaret Medrano). A zenében a gitár, a basszusgitár és a dob mellett felbukkan a zongora, a szájharmonika, a furulya, a doromb, a bendzsó, a mandolin, a nagybőgő és a hegedű is.

Végül megérkeznek a pásztorok. Megilletődve lépnek be a keskeny ajtón, a legmagasabbnak alaposan be kell húznia a nyakát, hogy be ne üsse a fejét a szemöldökfába. Mindannyian zavartan toporognak, egyikük megpaskolja a jászolhoz kötött tehén nyakát. Jól van, no – dörmögi, aztán nem folytatja, mert tátva marad a szája a csodálkozástól. Három porlepte vándor lép be az ajtón, de még a köntösüket borító sivatagi sárga homok alatt is jól látszik, hogy drága kelme, amit viselnek. Egy soványka ló abbahagyja a szénaropogtatást, és megbámulja a hirtelen támadt sokaságot. Aztán minden szempár arra az aprócska gyermekre szegeződik, aki ott pihen az édesanyja karjában.

Itt van hát, megérkezett!

A tíz betlehemi történet kiválóan alkalmas az ünnepi hangulat fokozására. (Új Szó)

Puha József

2018. 12. 23. 12:31

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Megérkezett! Betlehemi történet (Gryllus Kiadó) cikk képei
Gryllus Kiadó - karácsonyi sorozat - Megérkezett! Betlehemi történet (Gryllus Kiadó)