Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Michael Bublé: Love (Reprise Records)

Michael Bublé - Michael Bublé: Love (Reprise Records)

Michael Bublé visszatért – adta hírül a sajtó, harsogta a média az elmúlt hetekben. Honnan – kérdezhette az átlagos zenefogyasztó, akinek a kanadai dzsesszénekes visszavonulása valószínűleg fel sem tűnt. Azért nem, mert egyrészt az előző stúdiólemeze, a Nobody but Me sem régi még – 2016 októberében jelent meg –, másrészt Bublé évek óta az adventi időszakban a leghangosabb sztárok egyike.

A Christmas című albuma – amelynek első változata 2011 októberében került forgalomba – dalainak az ünnepek előtt bérelt helyük van a rádiók kínálatában, és a bevásárlóközpontok, karácsonyi piacok hangszórójából is gyakran szólnak ezek.

Bublé novemberben rukkolt elő a Love című stúdiólemezével, amelynek a bemutatását szándékosan időzítettem az új év elejére. Félő volt ugyanis, hogy még az elmúlt adventben is nagy mennyiségben fogyó Christmas árnyékában nem ér célba. Ráadásul, inkább az ünnepek utánra való.

Az énekes élete legnehezebb periódusán van túl. 2016 őszén az akkor hároméves Noah nevű fiánál rákot diagnosztizáltak. Az ezt követő bizonytalanság, a gyógykezelések sora teljesen megváltoztatta az édesapa életét, és mindent új megvilágításba helyezett. Bizonyára ennek tulajdonítható, hogy a Love az eddigi legérzelmesebb albuma. Az alapváltozatán kilenc átdolgozás és két vadonatúj szerzemény szerepel. Azt muszáj felrónunk az előadónak, hogy ennyire nem kellene tutira mennie: a lemezen sok a jól ismert dzsessz-sztenderd, amelyeknek rengeteg verziójuk van már. Az igényesen friss hangszerelés, a nagyzenekari, szimfonikus, filmzeneszerű hangzás a dallista összeállításánál nagyobb kísérletezést kívánt volna, nem értem, miért nem szedtek elő több kevésbé ismert zeneszámot. A CD az 1952-es When I Fall in Love átiratával indul, amelynek eredetijét Jeri Southern énekli, mifelénk leginkább Nat King Cole-tól, a dzsessz legendás alakjától ismert, de felkerült rá Cole talán legnagyobb slágere, az Unforgettable átdolgozása is, továbbá az a Such a Night, amelyet Elvis Presley is sikerre vitt. Bublé a főleg Edith Piaftól ismert La Vie en rose-t Cécile McLorin Salvant dzsesszénekesnővel, Kris Kristofferson countryballadáját, a Help Me Make It Through the Nightot Loren Allred zongorista-énekesnővel adja elő, akit A legnagyobb showman című film zenei albumáról ismerhetünk. A két új szerzemény, a Love You Anymore – amelynek egyik társszerzője napjaink fiatal sztárja, Charlie Puth – és a Forever Now remekül beágyazódik az átiratok közé, elsősorban a hangszerelésnek köszönhetően.

A La Vie en rose című dalban Mága Zoltán hegedűművész is közreműködik.

A lemez producere David Foster.

Michael Bublé Love című albuma az érzelmekre ható finom, bensőséges, intim lemez, nagyon is ajánlható a karácsony utáni időszakra. Olyan zene, amely hozzásegít ahhoz, hogy ne kerüljünk vissza egy csapásra a szürke hétköznapokba. (Új Szó)

Puha József

2019. 01. 06. 14:58

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Michael Bublé: Love (Reprise Records) cikk képei
Michael Bublé - Michael Bublé: Love (Reprise Records)