Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Süle Zsolt: Zöld a május (Magneoton)

Süle Zsolt - Süle Zsolt: Zöld a május (Magneoton)

Az elmúlt hónapokban kevés olyan hanghordozót vártam annyira, mint Süle Zsolt CD-jét. Meghallgattam egyszer, és félretettem. Néhány nap múlva meghallgattam párszor, majd ismét félreraktam. Aztán már napokig hallgattam, de még mindig nem tudtam eldönteni, megelégedjek-e az anyaggal, vagy felrójam a zenésznek, hogy nem esett le az állam.

Mert Süle Zsolt első slágere, a lemezt záró Zöld a május című szerzemény hallatán – mely a tavalyi A Dalban versenyzett – leesett. Persze tudtam, hogy ilyen tökéletes, telibe talált zeneszámot szökőévenként lehet csak komponálni. Aztán írni kellett volna az albumról, s padlót fogtam. Ellentmondásokkal teli szöveget sikerült írnom. Félretettem, mondván, hogyan ajánljam, ha azt sem tudom, magamnak tetszik-e vagy sem. Most, hogy elindult A Dal idei sorozata, az motoszkált a fejemben, mégiscsak be kellene mutatni, hiszen Süle Zsolt brillírozott a műsorfolyamban – miközben sokan azt sem értettük, mit keresett ott –, a CD-jének mégsem volt visszhangja, s a zenészből nem lett agyonjátszott rádiós sztár. Bosszantott, hogy senki sem írt róla semmi jót. Vagy rosszat.

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy ismertem Süle Zsolt pályáját már A Dal 2018 előtt is. Tudtam, kiről van szó. Miután utánanéztem, meglepődtem: több zenekara is volt már, amelyekről nem hallottam. Ez újra elbizonytalanított. Eszembe jutott Geszti Péter bántó megjegyzése: az egyik tehetségkutató tévéműsor zsűritagjaként azt mondta egy leszerepelt, korosabb színész produkciója láttán, hogy ha annyi évesen még alig ismert, annak oka van. Tudom, ez a zenészekre nem feltétlenül vonatkozik, szórakozóhelyeken fantasztikus „nevesincs” muzsikusokkal találkozhatunk. De Süle Zsolt kiskorától tudatosan készült erre a pályára! Jól érezte magát a harmadvonalban? Ez eléggé hihetetlen. Ha mégis, akkor miért nevezett be A Dalba?

Mostanra megkedveltem Süle Zsolt új felvételeit. Nem megszerettem, csupán megkedveltem, ami idegesítő, mert eredetileg szeretni akartam. A túlságosan bohém, pimaszul laza szerzeményeken zeneileg is, de főleg szövegileg lehetett volna még dolgozni. Bár ebben sem vagyok teljesen biztos, lehet, hogy minden úgy jó, ahogy van. Akkor viszont nem vezet feljebb út a harmadvonalból.

Azt még mindig nem gondolom, hogy Süle Zsolt révbe ért. Pedig már ötvenéves. Egyedi zenei világa, egyedi hangja van, ami arra predesztinálja, hogy valami nagyon jót kapjunk tőle. Valami olyat, amitől újra leesik az állam. (Új Szó)

Puha József

2019. 02. 17. 14:51

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Süle Zsolt: Zöld a május (Magneoton) cikk képei
Süle Zsolt - Süle Zsolt: Zöld a május (Magneoton)