Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Folkfonics: Két karodban (Tom-Tom Records)

Folkfonics - Folkfonics: Két karodban (Tom-Tom Records)

Meg kell cáfolnom magamat. Rovatunkban többször írtam már, hogy vannak olyan emblematikus dalok, amelyeket nem szabad átdolgozni, mert ha más köntöst kapnak, sérülhetnek. Legutóbb pont Cseh Tamás életműve kapcsán volt szó erről.

A közelmúltban viszont az énekes legenda Másik Jánossal sikerre vitt Budapest című slágeréből olyan átirat készült, amely hallatán változtattam eddigi nézetemen. Az izgalmasan felépített, akusztikusan, egy szál gitárral induló, gazdag hangszerelésű, torzított gitárral, hegedűvel, zongorával megtűzdelt, rockba hajló változat lebilincselő. A Folkfonics készítette, Veres Ida és Havai Gábor énekli a Két karodban című CD-n.

A zenekar története az Által mennék című népdal átdolgozásával kezdődött, amely később bónuszként került fel a Bécsi Zeneakadémián diplomázott Szabó Csaba gitárművész és a Junior Prima díjas Accord Quartet vonósnégyes 2016-os Cross the Line! című klasszikus zenei nagylemezére. Akkor már tudtuk, hogy ennek folytatása is lesz. A Szabó Csabával felálló Folkfonics tagjai zeneakadémiát és konzervatóriumot végzett, több együttesből is ismert zenészek.

Az albumon a Budapest az egyetlen popdal, a többi kilenc zeneszám megzenésített vers (József Attila: Kedves Jocó! – De szeretnék…, Radnóti Miklós: Két karodban és Éjszaka, Nagy László: Adjon az Isten, Szabó Lőrinc: Élet) és népdalátirat (Lipicai labzom, De szeretnék, Által mennék, Virágom – Tavaszi szél, Ninini). Ha valaki utánaszámol, ez bizony tíz, a két De szeretnék, a két világ, a költeményé és a népdalé egy felvételben egyesül. A hangzás és a hangulat is széles skálán mozog: a gitárok, a dob, a vonós és fúvós hangszerek adta dzsesszes, folkos, funkos, szvinges és már-már komolyzenei alapú dalok olykor vidámak, incselkedőek, máskor szomorkásak vagy szívbemarkolóak. A tucatnyi zenész (Szabó Csaba, Rendes Péter, Ölveti Mátyás, Veér Csongor, Okos Gergely, Ferencz László, Bazsinka Mihály, Csordás Attila, Táborszky Bence, Kákonyi Árpád, Mező Péter, Kondor Péter) és a féltucatnyi énekes (Szász Veronika „Veni”, Csemer Boglárka „Boggie”, Veres Ida, Jéger Dorottya, Zsigmond Emőke, Havai Gábor) tökéletes egységgé formálja a különböző zeneszámokat. Csak sokszori meghallgatás után fedezhetők fel a lemez finomságai, a hangszerelés ékességei.

A Folkfonics albuma tavaly a karácsonyi zenepiacon jelent meg. Ha van időtálló zene, akkor ez az. Bizonyára sok-sok év múlva is aktuális lesz. (Új Szó)

Puha József

2019. 03. 10. 14:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Folkfonics: Két karodban (Tom-Tom Records) cikk képei
Folkfonics - Folkfonics: Két karodban (Tom-Tom Records)