Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Pátkai Rozina: Taladim (Tom-Tom Records)

Pátkai Rozina - Pátkai Rozina: Taladim (Tom-Tom Records)

Pátkai Rozina letért a nagyobb siker felé vezető egyenes útról. Az olasz származású magyar előadó klasszikus énekléssel kezdte pályáját, majd elsősorban bossa nova dalok előadójaként vált ismertté.

2013-ban zenekarával a Você e Eu című kiváló bossa nova átdolgozáslemezzel rukkolt elő, amelyen a műfaj széles skáláját tárja elénk, fantáziadús, fiatalos hangszerelésben. A 2016-os Paraíso na Terra című albumával már valamivel szélesebb közönségréteget céloz meg: az átdolgozások mellett megjelentek saját zeneszámok és versmegzenésítések is, a hangzásban elektronika és pszichedélia vegyül. A harmadikkal, a Taladimmal viszont nem előre, hanem felfelé lépett, és még jobban beskatulyázta magát, a legigényesebb hallgatókhoz szólva.

Pátkai Rozinának több együttese is van. Az egyik a Minka, amellyel akusztikus és elektronikus zenei környezetbe ülteti klasszikus és kortárs költők verseit. A formáció névadója, Czóbel Minka (1855–1947) költőnő Magyarországon az elsők közt írt szabadverseket, és költeményeiben feltűnt az akkor még szokatlannak számító szimbolista képalkotás.

A Taladim egy Müpa-beli koncert anyagára épülő stúdiófelvétel. A megszületésében tágabb értelemben a költészet szeretete, szűkebben a Minka játszott szerepet. A lemezt öt zenész rögzítette: Pátkai Rozina jazztriójához – az énekesnőhöz, Ávéd János szaxofonoshoz és ifj. Tóth István gitároshoz – Rohmann Ditta csellista és Dés András ütőhangszeres csatlakozott. A verseket Fenyvesi Márton hangszerelte ötletgazdagon, és ő az album producere is. Mindegyik eredeti nyelven csendül fel. Az egyetlen magyar nyelvű költemény Juhász Gyula Szerelem? című verse. A Chanson d’automne érdekessége, hogy az énekesnő a Tóth Árpád-féle fordítás megzenésített változatára mondta és énekelte rá Paul Verlaine versét magyarul és franciául. Kiemelhetjük még a címadó szerzeményt, amelynek szövegét a Rio de Janeiróban született Bán Zsófia író, irodalomtörténész írta.

A Taladim című lemezen Pátkai Rozináék nemcsak a műfaji klisékből léptek ki, hanem saját zenei határaikat is feszegetik. Nyilván nem lesz nagy siker, hiszen az ilyen zenét csak kevesen tudják befogadni. Ugyanakkor nemzetközi színtéren is megállja a helyét, sőt, még abból a mezőnyből is kiemelkedik, ezért lehet, hogy külföldön jobban értékelik majd, mint odahaza. (Új Szó)

Puha József

2019. 03. 17. 18:22

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pátkai Rozina: Taladim (Tom-Tom Records) cikk képei
Pátkai Rozina - Pátkai Rozina: Taladim (Tom-Tom Records)