Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Gyulai húszfeldolgozó (M-Prod Artist Kft.)

Magna Cum Laude - Gyulai húszfeldolgozó (M-Prod Artist Kft.)

Az internet és a kereskedelmi média térhódítása előtt sok minden egészségesebben működött. Amikor még nem ömlesztve kaptuk a zenét is. A zenészek természetesebb utakat járva váltak ismertté, és nem úgy robbantak be a köztudatba, majd tűntek el onnan sok esetben villámgyorsan, mint manapság.

Fokozatosan lettek népszerűek, jobban értékelték a sikert, s mi, a másik oldalon állók pedig szenvedélyesen rajonghattunk értük. Máshogyan, mint napjainkban. Azok is közülünk kerültek ki, de ezt nem tudatosítottuk, műveltebbeknek, intelligensebbeknek tűntek tőlünk, hallgatóktól. És nehezen megközelíthetők voltak. A magánéletük sem volt nyitott könyv. A magyar zenei élet utolsó ilyen sztárzenekara az 1999-ben alakult Magna Cum Laude.

A gyulai együttes első stúdiólemeze, a Hangolj át 2003-ban jelent meg. Nem lett sikeres. A csapatban Szabó Eszter is megfordult a kezdeti években. Az énekesnő a Megasztár harmadik sorozatában versenyzőként elénekelte az egykori zenésztársak Te légy most című dalát. Ez nagyban hozzájárult a zenekar befutásához, a második, 2006-os, Minden állomás…című stúdióalbuma már nagy példányszámban fogyott el. Bár a Magna Cum Laude napjainkban nem olyan aktív, mint korábban, látszólag tartaléklángon ég – az utolsó stúdiólemezét, a Köszönet címűt még 2014-ben adta ki, s azóta mindössze pár zeneszámmal jelentkezett (Tájról tájra, Volna-e kedved?, Gyerünk tavasz!, Mit ér?) –, a huszadik születésnapját mégis nagykoncerttel ünnepelte meg a Papp László Budapest Sportarénában. A jubileumhoz a Gyulai húszfeldolgozó című CD társul, de igazából nem erre vágytunk – sajnos nem új szerzeményeket kaptunk. Az albumon a csapat húsz slágere, népszerű dala főleg kortársaik átiratában csendül fel. A névsorból leszűrhető, hogy a Magna Cum Laude a zenésztársadalomban is elismert, hiszen olyan élő legendák is rábólintottak a felkérésre, mint Charlie, Balázs Fecó, Karácsony János vagy Nagy Feró és együttese, a Beatrice. Az előadók listája változatosabb, mint az elmúlt években megjelent hasonló lemezek esetében, popos (Rúzsa Magdi, Heincz Gábor Biga), rockos (Hooligans, Road), hiphopos (Majka, Kowalsky meg a Vega) és népzenei előadók (Csík zenekar, Palya Bea) is közreműködnek, a végeredmény viszont unalmasabb. A Magna Cum Laude zeneszámai egyedi világot képviselnek Szabó Tibi zeneszerzőnek, Kara Misa szövegírónak és Mező Misi énekesnek köszönhetően, ezért nem könnyű olyan új köntösbe öltöztetni ezeket, hogy valami pluszt is adjanak. Az előadók és együttesek többsége csak tisztességgel elénekli, saját arcára formálva. Majka (Pálinka dal), a Kollár-Klemencz Lászlóval kiegészült Budapest Bár (Vidéki sanzon), a Csík zenekar (Volna-e kedved?), Ganxsta Zolee és a Kartel (Engem nem lehet szeretni), a 100 Folk Celsius (999), a Bagossy Brothers Company (Kánon keringő), Palya Bea (Minek adtál?), valamint Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák (Sirató) verziója vált ki olyan hatást, amely ilyen átdolgozások esetében elvárható. Ezek közül is csak két-három változat emelkedik ki igazán.

A Gyulai húszfeldolgozó című CD tanúbizonyságot ad a Magna Cum Laude eddigi életműve gazdagságáról. Mi azonban sokkal jobban örültünk volna, ha ez az életmű a jubileum kapcsán új stúdióalbummal bővül. Reméljük, hamarosan az is lesz. (Új Szó)

Puha József

2019. 03. 24. 14:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Gyulai húszfeldolgozó (M-Prod Artist Kft.) cikk képei
Magna Cum Laude - Gyulai húszfeldolgozó (M-Prod Artist Kft.)