Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Pély Barna: Blue Heart (Master Music)

Pély Barna - Pély Barna: Blue Heart (Master Music)

A United együttest a kiadója a tinédzsereket megcélzó fiúcsapatnak titulálta a felbukkanásakor, húsz évvel ezelőtt. Gyorsan kiderült, hogy ennél jóval többről van szó, a kvartettet képzett muzsikusok alkotják, a funkpopos zenéjével sem feltétlenül a hagyományos fiúcsapatok közönségét célozta meg.

Pély Barna, a United énekes-gitárosa az elmúlt húsz évben a magyar zenei élet meghatározó szereplője lett. Számos arcát mutatta meg, de bármerre is kalandozott el, munkáit mindig a profizmus jellemezte. Sokáig a zenekara mellett próbálkozott ezzel-azzal. 2012-ben jelent meg a Péterfi Attila basszusgitárossal és Kottler Ákos dobossal alkotott Pély Barna Trio nevű együttesének kizárólag angol nyelvű, energikus, a zene hőskorát idéző, rockos, funkos szerzeményeket tartalmazó Bthefirst című nagylemeze. Aztán a Trióból B the First lett – a 2014-es Mi ez a kupleráj? és a 2015-ös Festivalpositive című albumára már valamivel könnyedebb magyar nyelvű dalok is felkerültek.

Pély 2017 januárjában kilépett a Unitedból. Most ismét mérföldkőhöz ért – kiadta az első, magyar és angol nyelvű felvételeket tartalmazó Blue Heart című szólólemezét. Ilyen album még néhány évvel ezelőtt nem kerülhetett volna ki a lemezcégek berkeiből, mivel nem egyértelmű, kinek szól. Túlságosan színes, változatos – popos, funkos, soulos, blueses –, az új zeneszámok mellett régiek átdolgozásait is megtaláljuk rajta. Mára azonban a hanghordozó főleg koncertreklámozó termék lett.

Az első, popos Szíved szárnyán című szerzeményt száznyolcvan fokos zenei fordulat követ: a bluesos Hear My Blues hallható másodikként. Pély Barna részben mérleget von eddigi pályájáról, részben megmutatja, hol jár 2019 elején. Az említett profizmusából eredően nehéz megállapítani, hogy új utakat is kereső zenész korongját hallgatjuk-e, vagy olyan muzsikusét, aki zsigerből örömzenél. A magyar dalok új hangzást képviselnek, az akusztikus és elektronikus zene keverékén alapulnak, részint a hangszerelésben közreműködő – Újvári János Gábor és Vígh Vajk alkotta – Birdsday duónak köszönhetően. Az album legslágeresebb szerzeménye, a Rózsaszín fekete főleg Felcser Máté (Punnany Massif) munkáját dicséri, a zenéjét Pélyvel komponálta, a szövegét egyedül írta, és közösen adják elő. Az angol nyelvű zeneszámok – akárcsak a B the First lemezeinél – komolyabbak. A Rock the World a Pély Barna Trio albuma nyitódalának az átirata. A CD a United három nagy slágere, a Végső vallomás átdolgozásával, valamint a Keserű méz és a Hófehér jaguár címűekből álló medleyvel ér véget. Hogy Pély Barna átfogó képet adhasson eddigi munkásságáról.

A Blue Heart a zenész pályafutásának újabb állomása. A United sikerkorszakát maga mögött hagyva folyamatosan megújul, ezért biztosra vehető, hogy legközelebb is valami mást kapunk tőle. A United első stúdiólemeze óta nem készített ennyire modern albumot. (Új Szó)

Puha József

2019. 05. 13. 14:16

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pély Barna: Blue Heart (Master Music) cikk képei
Pély Barna - Pély Barna: Blue Heart (Master Music)