Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Leander Kills: Luxusnyomor (Keytracks Hungary)

Leander Kills - Leander Kills: Luxusnyomor (Keytracks Hungary)

Már decemberben tudtuk, hogy idén mozgalmas első negyedév vár a Leander Killsre. Két fontos esemény előtt állt akkor. Az egyik a Dalban való szereplés, a másik egy új CD megjelenése. Az előbbi kudarccal végződött, az utóbbit övező siker viszont bizonyára helyrerakta a zenekar önbizalmát.

Pár nappal azután beszélgettem Köteles Leanderrel, hogy kiderült, együttese ismét indul az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójában. A Hazavágyom című szerzeménye kapott helyet a harmincas mezőnyben. Akkortájt a közönség még csak ízlelgette a zenekartól szokatlan, tábortüzes hangulatú balladát. A frontemberrel egyetértettünk abban, nem biztos, hogy a rajongók többségének és a zsűrinek bejön az újdonság, de ha kell, az együttes mögött álló tömeg aktivizálja magát, s a felvétel eljuthat a döntőig. Már a válogatóban a közönség segítségére volt utalva. Azzal azonban nem számoltunk, hogy Leanderék összekerülnek az X-Faktor tavalyi győztesével. A nagy rockzenei összefogás sem segített, a Hazavágyom elvérzett, a USNK rapduó legyőzte A Dal 2019 mezőnyének leggyengébb, Posztolj című zeneszámával. Ezek után került forgalomba a Leander Kills harmadik stúdiólemeze, a Luxusnyomor, amely kirobbanó siker, három hétig állt a magyar albumeladási lista élén.

Köteles Leander a magyar rockzenei élet talán legtehetségesebb fiatal zenésze, kreativitása széles skálán mozog. Az üvöltő-hörgő fő zenekara mellett van egy szintipopos formációja is, az Amigod. A kettő ég és föld, pontosabban eddig az volt. A Luxusnyomort az Amigod hangzása felé való elmozdulás jellemzi. Az előző két koronggal összehasonlítva több rajta a szinti.

Az új lemez a Túlélő és az Élet a halál előtt című albumokon bevált sémákat, dalszerkezeteket követi, izgalmas hangzásba ágyazva. A visszafogottabb címadó szerzemény után a Kell a háború és a Képtükör című felvételek már ezerrel zúznak, majd a sorba okosan beágyazott Hazavágyom csendül fel. A könnyedebb, poposabb A Ti dalotok címűt követően a Fraktálok hallható – ebben találkozik leginkább a Leander Kills és az Amigod hangzása. Ezután a Sötét én és a Majd úgy sírsz értem, valamint a zongorás, lírai és metálos részekből álló Aranymetszet című zeneszámokkal újraindul a zúzás. A CD Máté Péter Hull az elsárgult levél című slágerének zseniális átdolgozásával zárul – hasonlóan építkezik, mint az Aranymetszet.

Köteles Leander énekhangja folyamatosan fejlődik, egyre érzelemgazdagabban énekel. Ami az új szövegeit illeti, a komfortzónáján belül maradt, vágyódik és kesereg, a szerelem és az elmúlás témakörökben kifogyhatatlannak tűnik, de a hazafiasság témája is előkerül. Ezúttal is továbbgondol jól ismert állandósult szerkezeteket: „Inkább dobj meg egy kővel, hogy visszadobhassalak kettővel” vagy „Legyünk mi az utolsók, akik felkapcsolják a lámpát”.

A Leander Kills a Luxusnyomor című korongon alapjában véve folytatja a megszokott útját, és hozza a tőle elvárt színvonalat. Azt mondják, a harmadik stúdiólemez vízválasztó a zenészek életében. Leanderék esetében valószínűleg a negyedik lesz az. Jó volna azon merészebbet lépni, és nem biztos, hogy az Amigod felé kellene. (Új Szó)

Puha József

2019. 06. 26. 14:32

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Leander Kills: Luxusnyomor (Keytracks Hungary) cikk képei
Leander Kills - Leander Kills: Luxusnyomor (Keytracks Hungary)