Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Arizóna: Xév (szerzői kiadás)

Arizóna - Arizóna: Xév (szerzői kiadás)

„Valamikor kábé X éve, új esélyt remélve álmodtunk elég merészet, ez lett a hétbetűs történet: A-R-I-Z-Ó-N-A” – hallható az Xév című CD címadó dalában.

A sztori 2009-ben indult a – valljuk be – nem túl ütős Arizóna néven. 2013-ban jelent meg a csallóközi zenekar első stúdiólemeze Lélekzet – a lélekzetünk más címmel, pop-rockos szerzeményekkel. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy a poposabbak jobban állnak az együttesnek. Ennek ellentmond, hogy a rockos Küzdelem a holnapért című felvétel emelkedik ki leginkább a korongról, valamint hogy a lírai Szürke és rózsaszín hódít róla a mai napig. 2016-ban jött a folytatás, a Tiltott gyümölcs című album, amelyen már a poposabb vonal dominál.

Bokros Maja énekesnő és Gasparik Fecó billentyűs-zenekarvezető mellett jöttek-mentek a zenészek. Jelenleg Sütöri Patrik basszusgitárossal, Lépes Gábor gitárossal és Kovács Dodi dobossal alkotják az együttest. Az Arizóna tíz év után révbe ért, zeneileg megtalálta az arculatát, javarészt a szövegvilágát is, s elkészítette a szlovákiai magyar zenei élet utóbbi éveinek legjobb poplemezét. Ugyan meg kell jegyeznünk, hogy a kínálat nem túl nagy: berkeinkben továbbra is rockban utazik a legtöbb zenész, ez azonban semmit sem von le az album értékéből. Maja hangja mostanra forrt ki igazán.

A CD-t egy kiváló zeneszám harangozta be, a még 2017 nyarán megismert Pillangó („Mindenki lelkében él egy pillangó!”) – ezzel indul a hanghordozó. Szövegét Lombos Márton írta. Utána az Xév csendül fel. Ezt követően a lemez két erős dala, a némi népzenei hangzással vegyülő Vak a szerelem (ez is Lombos szövege) és a beteljesült szerelemről szóló, Major Eszter tollából született Egy hallható. A lírai Gyermekemért „kötelező” darab, az énekesnő és a zenekarvezető gyermekét állítja középpontba, Lombos írta a szövegét. Ezután újabb csúcspont jön, az elsősorban a Kor-Zár verséneklő együttesből ismert Sipos Dávid szaxofonjátékával felturbózott, modern hangzásvilágú Még 1x című szerzemény. A következő négy felvétel: a Minden rendbe’ van, a Lélekbiztosítás, az Alibid vagyok és az Érted bármit című is jól megírt zeneszám, de nem olyan lebilincselőek, mint a többi. Az album záródala viszont telitalálat, a Posztobányi Márk és Karácsony Gyuri alkotta dunaszerdahelyi 307music rapduóval készült Hányszor kell még című pompásan lezárja a korongot – a szövegét a rapperek írták.

A zenét teljes egészében Gasparik Fecó komponálta. Az említett szövegírók mellett Maja és Sütöri Patrik is kivette a részét a szövegírásból. A lemezt hallgatva némi hiányérzet csak e téren, a mondanivalót illetően merülhet fel. Ebben fejlődhet még a zenekar. A mostani felállásban minden adott ahhoz, hogy egy még slágeresebb, még fülbemászóbb szerzeménnyel a magyarországi zenei piacon is tarolhasson, bár tudom, ez utópiának tűnik.

Az ismertetőnk végén újra a lemez címadó felvételéből idézünk: „A-R-I-Z-Ó-N-A – Bárcsak örök maradna az egész”. Hogy örök marad-e, nem tudhatjuk, de az biztos, hogy az együttes ezzel az albummal örökre beírta magát a szlovákiai magyar zenetörténetbe. Méghozzá nagybetűkkel. (Új Szó)

Puha József

2019. 10. 01. 15:13

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Arizóna: Xév (szerzői kiadás) cikk képei
Arizóna - Arizóna: Xév (szerzői kiadás)