Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Petruska: Reláció (szerzői kiadás)

Petruska András - Petruska: Reláció (szerzői kiadás)

A CD-borítón Petruska András egyedül látható. Ez a kiadvány egyetlen tévedése, a dizájn kontrasztban áll a tartalommal. A zenész a tőle megszokott, javarészt egygitáros hangzás helyett harmadik stúdióalbumát zenekari felállásban készítette.

Petruska 2014-ben kiadott, a budapesti négyes metró állomásai ihlette Metropolita című lemezén főleg magyar népzenei hatások érezhetők, a 2016-os, a harmincas éveikbe lépők problémáit feszegető Kapunyitón az angolszász folkzene befolyása a legerősebb. Harmadik stúdióalbuma, a Reláció érettebb, mint az előző kettő; a szívét a világzenei, elsősorban afrikai elemekre épülő zene, a lelkét a többrétegű, az emberi kapcsolatokat és letisztult vágyakat fókuszba állító, a magánélet és a társadalom párhuzamairól szóló szövegek adják. Petruska eddigi magyar nyelvű dalainak szövegírója Babarczi Bulcsú, most két újabb fiatalembert is sikerült megnyernie, Grecsó Krisztián költőt és Bársony-Németh Pétert. Grecsó három zeneszám szövegét jegyzi, a lemez első, második és negyedik daláét. Az albumot indító, zenei kíséret nélküli Én a te korodban után az Égi gangon csendül fel. Nyilván Grecsó Petruskával szoros együttműködésben írta, hiszen az énekes egyik védjegye – a magyar zenei szövegvilág klasszikus mondatainak idézése, illetve áthallásuk – is felbukkan benne: a Húsrágó hídverő slágercím (Kispál és a Borz), a Néha furcsa hangulatban dalrészlet (Illés) lett beágyazva, de Stinget is említik. A Mondatok Grecsó Krisztián háromrészes versciklusa, Petruska ennek második részét zenésítette meg, mely a szakítás ihlette, plágium miatt A Dalból kizárt Help Me Out of Here után hallható. Babarci Bulcsú szövegeiben – ezúttal négyet jegyez – több aktuális téma kerül elő. A Nem megy igazán a mindennapi taposómalomról szól. „Röfögés-koncert az udvaron, kukorékolás a szemétdombokon. Az ól a tét, zajlik a beszavazás.” Ebben is feltűnik egy zenei utalás: „Azt hittem, én leszek a csókkirály”. A kisember sehol sem számít – ezt már a Nincsen szavam mondja ki. „Nekem nincsen szavam a politikában, gazdaságban, fontos döntésekben, a köz dolgában. Mer’ a hangos szó már majdnem szavazat, nekem a hallgatás marad.” De jön a csavar a végén, ha elkap a szerelem, lőttek a szavaknak. Babarci a Ha jön a holnap szövegét írta még, valamint a Mosolyunk mögött címűét Bársony-Németh Péterrel. Az utóbbi jegyzi a CD-t záró A ház szövegét, amely ellenpontozza a lemez bonyolultságát, egyszerűen kimondva: „Eszik és alszik, és jó, hogyha szeret”. Az album legfőbb üzenete egy angol nyelvű szerzeményben, a New Year’s Eve címűben jelenik meg: az emberiség nagy kérdéseire egyelőre nincsenek válaszaink, de már közel vagyunk hozzájuk. Ezt persze Petruska sem gondolja komolyan, csak ironizál. További két angol nyelvű felvétel, a Not Mine és az Apple Pie, ezenkívül a hangszeres Ugyanonnan szerepel még a lemezen. Az angol szövegeket Petruska írta.

Petruska András az új magyar zenei generáció legizgalmasabb előadója. Szomorú, hogy az idei évét a plágiumbotrány pecsételi meg, s nem a kiváló Reláció című albumáról esik szó úton-útfélen. A hangoskodóknak kötelezővé tenném a meghallgatását. Petruska ízig-vérig zenész. Ez ordít az új lemezéről is. (Új Szó)

Puha József

2019. 10. 02. 17:38

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Lenka Bolkova 2019. 10. 10. 23:15
Szia, Annak érdekében, hogy elősegítse tevékenységét vagy legyőzze a pénzügyi nehézségeket, megbízható és ingyenes hitelt adok protokoll nélkül 5000 és 1 000 000 euró között, mindenki számára elérhetővé, igényeinek megfelelően 300 hónapos időszak alatt. A kamat 2% és 4% között változik. A jóváhagyás gyors és hatékony, 100% -os garanciával. További információkért kérjük, vegye fel a kapcsolatot e-mailben: leni.bolkova01@gmail.com. Regisztrálja jelentkezését online, és 48 órán belül jóváírása indokolatlan késedelem nélkül rendelkezésre áll a számláján. E-mail: leni.bolkova01@gmail.com WhatsApp: +420608987486 Köszönöm. Szívélyes. Lenka Bolkova

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Petruska: Reláció (szerzői kiadás) cikk képei
Petruska András - Petruska: Reláció (szerzői kiadás)