Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Sugarloaf: Sputnik (AMP Music Record)

Sugarloaf - Sugarloaf: Sputnik (AMP Music Record)

A Sugarloaf jövőre lesz negyedszázados. Micsoda fricska lenne, hogyha a jubileum kapcsán (vagy később) visszatérne a zenekarba annak első énekese, Somlyai Péter Pepe! Már követni is nehéz, hányan fordultak meg az énekesi poszton. Pepe visszatérése kerekké tenné a történetet.

A Sugarloaf 2000-ben jelentette meg első, Manga! című stúdiólemezét. Karrierje azután indult be igazán, miután elkészült a Ragga II. (Vizihulla) című dal második videóklipje, amelyben a tagok ádámkosztümben láthatók. Nagy meglepetésre Pepe 2002-ben megüresedett helyét egy lány, a feminizmus zászlóvivőjeként tündöklő Kövér Erika Era foglalta el. Az új énekeshez alkalmazkodva, az együttes zenéje radikális változáson ment át, a pörgős skás, reggae-s stílusból girlpowert hirdető, szarkasztikus szövegvilágú pop-rockra váltott, amiben leginkább a No Doubt hatása érezhető. Erát aztán Dér Heni váltotta. A zenekar 2006-os, kereskedelmileg legsikeresebb Neon című stúdióalbumán elektronikával, diszkóritmusokkal, némi rockkal megtűzdelt popzene hallható – a korábbi No Doubt-jegyek a háttérbe szorultak, a zene javarészt az akkortájt csúcson lévő Evanescence stílusára emlékeztet. Heni távozása után az együttes látszólag sokáig kallódott, Gubik Petrával egyáltalán nem tudott maradandót alkotni, és Nkuya Soniával sem volt igazi a közös munka. Pedig ők is karizmatikus énekesnők, de gyanítható, hogy a zenészek nem találták meg velük az összhangot. Nyilván ezért kellett várni a Sputnik című stúdiólemezre nyolc évet.

A Sugarloaf hatodik énekese Muri Enikő lett, 2017-ben. Az alapító tagok közül több mint tíz éve már csak a frontember, Tóth Szabi gitáros van az együttesben, mellette jelenleg Kneif Geri basszusgitáros és Simonyi Zádor dobos zenél. A Sputnik című albumon a zenekar gitárorientált rockzenét játszik. Hangzásában némileg visszatér az Erával készült, 2003-as Nő a baj! című koronghoz. Nem véletlenül, Enikő habitusa hasonlít Eráéhoz. Az új énekesnő rockosabb hangjához jól passzolnak a komoly, merész mondanivalójú, már-már provokatív szerzemények. A dalok dramaturgiai íve kiváló: még mielőtt magunkba roskadnánk, érkezik a felemelkedés. Csupán a Szabó Ádám énekes-tangóharmonikással és Deniz rapperrel készített Alkohol töri meg az ívet, ugyanakkor a vidám zeneszám ellensúlyozza a lemez komolyságát. A legerősebb dal talán a Ki követ, amely még 2014-ben készült Nkuya Soniával, Muri Enikő újraénekelte, és a klipesített Fekete fehér is kiemelkedik a mezőnyből.

Pepe, Era és Heni remek énekesei voltak a Sugarloafnak. Tóth Szabinak nem okoztak gondot a váltások, alájuk dolgozott, engedte, hogy a zenében tükröződjön, érvényesüljön az egyéniségük. Petra és Sonia idejében ez változott. Muri Enikő érkezése helyreállította a rendet. Egy törékenynek tűnő, a valóságban magabiztos rocklány áll most az élen, aki – ahogy írtuk – hasonlít Erához, de mivel sokkal jobb énekesnő, ebben az együttműködésben még sok lehetőség rejlik. A jövés-menésnek egyébként előnye is van: nem engedi, hogy Tóth Szabi kiégjen. Még mielőtt bekövetkezne, új inspirációt kap, az új énekestől.

Szóval Muri Enikő jó választás, van még benne egy-két „sputniknyi” album. Aztán tényleg visszatérhet Pepe… (Új Szó)

Puha József

2019. 10. 14. 16:10

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sugarloaf: Sputnik (AMP Music Record) cikk képei
Sugarloaf - Sugarloaf: Sputnik (AMP Music Record)