Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

The Sign: Többet mond itt minden rólad (Magneoton)

The Sign - The Sign: Többet mond itt minden rólad (Magneoton)

Vitathatatlan, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójának, A Dalnak mindig van pár üde színfoltja. Idén a The Sign együttes volt az egyik a mai zenei trendekkel szembemenő, 6/4-es ritmusú, refrén nélküli Ő című szerzeménnyel.

Amikor hallom ezt a dalt, elgondolkozom azon, milyen lenne refrénnel. Vajon erősítené vagy megfojtaná az üzenetet? Nem tudni rá a választ, s ez a jó benne. A zeneszám arra utal, hogy minden ember egyedi, két egyforma életút sincs, viszont van keresztmetszet, ahol életek találkoznak. Az Ő az a személy, aki összehozza az életeket. Lehet egyszerű halandó, de természetfeletti erejű nagyság is.

A The Sign 2012-ben alakult Miskolcon, Czinke Máté gitáros-énekes és testvére, Czinke Dániel billentyűs, valamint Török Dániel szólógitáros, Szentpétery Mózes basszusgitáros és Kollár Ábel dobos alkotja. Már A Dal előtt is lehetett hallani róluk, de az igazi áttörést a tévéműsor hozta meg.

A popzenekar Többet mond itt minden rólad című első stúdiólemeze tulajdonképpen a tékozló fiú eddigi élettörténete, aki időközben rálelt a jó útra. Az album szavak nélkül indul a hangszeres, hangulatmegalapozó The Sign című felvétellel. Ezután a bocsánatkérés jön. A Bocsánat című dal szembesítés, az esendőségről szól. „Máséban meglátom a gerendát, míg az én szememben ott díszeleghet egy panelház.” A Tékozló az apa („Valamikor elhagytál, azóta keresed a helyed, amit itthagytál”) és a mesélő diskurzusa, az utóbbi zárja le a jól végződő történetet a refrénben („Mi szétfoszlott, most összeér”). Az Ő-t követően hallható Igazán a kezdeti fázison már túljutott boldog párkapcsolatot tárja elénk, és hasonló folytatást ígér. Az Egyedül a félelemmel és a magánnyal küzdést helyezi fókuszba, kitartásra ösztönöz, erőt és motivációt sugároz. A Királylány a hitét vesztett lány története, azzal a kicsengéssel, hogy hinnie kellene magában, hiszen minden lány királylány. Ezután ismét instrumentális dal, a természetközeli F-Ö-L-D következik. A gitáros Biztosan kihajt című szerzemény az élet értelmét az elmúlással összefüggésben boncolgatja, pozitív végkifejlettel – ami Petőfi Sándor Szeptember végén című versében szereplő mondat, az „Elhull a virág, eliramlik az élet…” továbbgondolása. Az Egyetlen valójában az Igazán elődje, a harmonikus párkapcsolat kibontakozását, a kezdeti szárnyalást meséli el, ezért jobb lett volna, ha fordított sorrendben kapnak helyet a CD-n. A Rabmadár a legrockosabb zeneszám a lemezen, a lélek szabadságát hirdeti. A pörgős, lüktető Tenger az embert a tengervízhez mint folyamatosan mozgásban lévő, áramló erőhöz hasonlítja („Testem egy tenger”). Az albumot záró címadó dal, a Többet mond itt minden rólad általános érvényű igazságokat és saját meglátásokat fogalmaz meg a világról, emberekről, viszonyokról. A korong szövegközpontúságához jól passzol a remek, általában nem túl gazdag hangszerelés.

A The Sign első stúdiólemeze ugyan nem hibátlan, de mindenképpen hiteles bemutatkozás. (Új Szó)

Puha József

2019. 10. 22. 19:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

The Sign: Többet mond itt minden rólad (Magneoton) cikk képei
The Sign - The Sign: Többet mond itt minden rólad (Magneoton)