Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Szeder: Bátran lépek (Tom-Tom Records)

Szeder - Szeder: Bátran lépek (Tom-Tom Records)

Szeder-Szabó Krisztina sem tudta megkerülni. A 2014-es, hétszámos, folkos, sanzonos, népzenés, akusztikus hangszerekkel rögzített Hab a tetején című minilemez, a 2016-os, zeneileg poposabb, sokszínűbb, szövegeivel vagányabb, még személyesebb, már elektromos gitárt is használó Táncolj velem élet! című album és egy újabb minilemez, a tavaly megjelent C’est d’air után – mely francia és magyar sanzonos felvételeket tartalmaz – beütött az alkotói válság.

Az ebből való kilábalás adta az alapját a gitáros-énekesnő Bátran lépek című albumának.

A korongon a sérelmek feltárásától és feldolgozásától a társadalmi elvárások levetkőzésén, az érzelmi megtisztuláson és az önmegújuláson keresztül jutunk el amagabiztos, bátor lépésekig. Komoly témák, problémák kerülnek középpontba, amelyekre Szeder megoldásokat is kínál. A tíz szerzemény mindegyikét ő komponálta, többnyire zongorán. A zenekara újra jelentősen átalakult, jelenleg Lee Olivér (gitár, vokál), Borbély Mátyás (basszusgitár, nagybőgő),Szabó Árpád (hegedű, vokál) és Mihalik Ábel (dob, billentyűk, mandolin, vokál) alkotja. A dalok gazdagon hangszereltek, a pop-rock világzenei, sanzon-, dzsessz- és funkelemekkel vegyül.

A CD az Elengedlek című zeneszámmal indul, amely a múlttal való szakításról és a bizalommal teli megnyugvásról szól. („Elengedem a két kezed. Megengedem magamnak, hogy így is boldog legyek.”) A Szabadok leszünk is az elengedésre fókuszál. („Te és én, szabadok leszünk a végén.”) A Csipkerózsa Sándor a várakozást és vágyakozást énekli meg, ennek a végén is ott a megoldás. („Az élet itt van, ahol vagyok.”) A Szétesem, összerakom az önismereti út kilengéseivel foglalkozik, új minőségeket találva. („Szétesem, összerakódom újra, mások a színek és más a forma.”) A Figyelj rám az igények és szükségletek kifejezésének a nehézségét taglalja, melyek végül feloldódnak. („Kinyitom a szám, és kijön minden, mi óhaj.”) A Szellő mondja című felvételben a szellő a tudatalatti szimbóluma; először az irányítja az elmét, de aztán a szív átveszi a funkcióját, és minden helyreáll. („Az ég dicsér, a nap kisüt felettem.”) A Megtaláltál a női-férfi egyenrangú egységről szól, hangsúlyozva, hogy ehhez először mindenkinek saját magában kell rendet raknia. („Megtaláltuk egymást, megtaláltad magad, megtaláltál, megtaláltalak, megtaláltuk egymást, megtaláltam magam.”) A Pirkadat című rádiós slágerben már nem kínoznak a nehézségek. („Karmánk nem üldöz, a magasba lendültünk.”) A Bátran lépek című szerzeményben az önvállaláson túljutva végérvényesen új fejezet indul el. („Aki idáig merészkedett, most már igazán tovább mehet.”) A Vége a harcnak zongorás ballada, témája a rügyező boldogság. („Vége a harcnak, épül új világ.”)

A Bátran lépek Szeder korszakzáró és korszaknyitó nagylemeze. Elzárja a rossz útját, s utat nyit a jónak. (Új Szó)

Puha József

2019. 11. 03. 15:11

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Szeder: Bátran lépek (Tom-Tom Records) cikk képei
Szeder - Szeder: Bátran lépek (Tom-Tom Records)