Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Republic: Magyarazűrben (Universal Music Kft.)

Republic - Republic: Magyarazűrben (Universal Music Kft.)

Zenésztársuk halálára – még akkor is, ha azzal súlyos betegség miatt számolni kell – egy együttesben nehéz a többieknek felkészülniük. Ezzel magyarázható az a káosz, amely a Republic háza táján uralkodott Bódi László Cipő 2013 márciusában bekövetkezett halála után.

A legtöbb rajongó azt hitte, hogy a zenekar feloszlik, mivel a Republic szinte egyet jelentett a frontemberével, a dalok túlnyomó többségét egyedül írta.

Tóth Zoltán gitáros távozott az együttesből, a többiek pedig a megszűnés elfogadása helyett énekeskeresésbe fogtak, s a lehető legrosszabb választásként az exoticos Sipos F. Tamást szerződtették Cipő helyére. A lehetőségek között volt kézenfekvő megoldás is: a Cipő mellett korábban is éneklő Boros Csabának kellett volna a középpontba állnia egy új nevű zenekarban, amely továbbvihette volna a Republic örökségét. E helyett a név is maradt a régi. Végül aztán Boros mégiscsak az élre állt, Sipos F. Tamás menesztését követően.

A Republic a 2015-ös Rajzoljunk Álmokat! és a 2017-es Kimondom a neved után elkészítette az új, Boros Csaba, Patai Tamás, Nagy László Attila és Halász Gábor alkotta korszakának harmadik stúdiólemezét, a Magyarazűrben címűt. A cím így van, szóköz nélkül, elvileg tisztelgés Farkas Bertalan előtt, de máshogy is értelmezhető. Csak egy zeneszám, a minimális szövegű Árnyék a fényben című utal az űrhajósra: „Árnyék a fényben, fény a sötétben, mint a mesében, magyar az űrben”. Az albumról három felvétel: a Felmelegítlek a szívemmel, az Ezek voltunk nemrég és a Száll az ének már sláger, elsősorban a Petőfi rádiónak köszönhetően, ahol egyébként Boros Csaba műsorvezetőként dolgozik. (Van egy íratlan szabály, amely szerint, ha a műsorvezető zenész is, dalait az adott rádió nem játssza, de erre a közszolgálati adó fittyet hány, furcsa, amikor Boros saját műsorában énekel.) A korongra felkerült a New Level Empire elektronikus együttessel készített, nem kis meglepetést okozó Valódi című szerzemény is, Valami valódi címmel a Republic egyedüli előadásában – Cipő biztosan nem vett volna részt ilyen együttműködésben.

Nem tudni, törekvés-e, hogy az új Republic hű maradjon a régi formáció zenei és szövegvilágához, vagy ez zsigerből jön, mindenestre a zenében, hangszerelésben is nagy a hasonlóság, és elég sok az olyan szöveg, amelyet Cipő is írhatott volna. Például a Megvagyok („Jól vagyok, ha meghalok, várnak majd az angyalok, sírhatsz, ha nem látsz, de neked csak egy mosolyt hagyhatok”), a Jóllaktam már… („Nem akarok ketrecharcos lenni, és úgy néz ki, hogy bázisugró sem leszek”) vagy a Felmelegítlek a szívemmel címűben („Voltam jó, voltam szép, sok újdonság közt régiség, voltam ilyen és voltam más, törpék között óriás”). Valószínűleg cél a hasonlítani akarás, mivelhogy a Bagossy Brothers Company énekese, Bagossy Norbert – három zeneszámban (Száll az ének, Messzi földre vihetnél, Maradj még) szövegíróként és egyben (Messzi földre vihetnél) Csaba duettpartnereként – kilépett saját zenekara határai közül, s idomult a Republic világához. Boros Csaba, Bagossy Norbert és Ujvári Zoltán Szilveszter (New Level Empire) mellett Patai Tamás és Halász Gábor, valamint Wéber Ferenc működött közre a dalszerzésben.

A Republic célja, hogy olyan érzéseket adjon át, amelyekkel azonosulni lehet. Ez az új stúdiólemezzel maradéktalanul teljesül.

Az együttes jövőre harmincéves lesz. A jubileumi év csúcspontja a március 14-én a Papp László Budapest Sportarénában tartandó koncert. (Új Szó)

Puha József

2019. 12. 18. 15:31

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Republic: Magyarazűrben (Universal Music Kft.) cikk képei
Republic - Republic: Magyarazűrben (Universal Music Kft.)