Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

JaMese: Zenés adventi kalendárium Szabó T. Anna verseire (Tom-Tom Records)

JaMese - JaMese: Zenés adventi kalendárium Szabó T. Anna verseire (Tom-Tom Records)

Elmúltak azok az évek, amikor az adventi időszakban tucatnyi új karácsonyi lemezből válogathattunk, de szerencsére, ha nem is olyan mennyiségben, még mindig készülnek ünnepi CD-k, nem csak különálló dalok. A JaMese albuma, a Zenes adventi kalendárium a tucatnyi hanghordozó közül is kiemelkedett volna.

Nem az unos-untalan ismételt karácsonyi slágerek újabb verziói, nem is elcsépelt vagy erőltetett szövegű új szerzemények szerepelnek rajta, sokkal egyszerűbb, földhözragadtabb a tartalom, mégis különleges. Szabó T. Anna főleg gyerekversekből álló Adventi kalendáriuma még 2011-ben jelent meg. Tavaly új változatban került a könyvesboltokba, Rófusz Kinga illusztrációival. Molnár Emese két évvel ezelőtt a versciklusból elénekelte a Gyertya című megzenésített költeményt. A pozitív visszajelzések és a személyes indíttatás sarkallta arra, hogy JaMese nevű együttesével (Udvarhelyi Gábor – gitár, guitalele, Éder Ferenc „Lá” – basszusgitár, bőgő és Badics Márk – dob, ütőhangszerek) az egész könyvet átültesse a zenei világba. „A kisfiam most ötéves, már felfogja, miről szól ez az ünnep, így egyre nagyobb a felelősségem abban, hogy megteremtsem azt a hangulatot, amely az én gyerekkori karácsonyaimat is átszőtte. A lemez arra is reflektál, ami egyre jellemzőbb a mai világban: szeretnénk lelassulni, offline módban maradni” – nyilatkozta az énekesnő.

Bájos, jókedvre derítő és mély érzelmeket kiváltó meglepetések lapulnak az adventi naptár képzeletbeli ablakai mögött. A huszonnégy felvétel – ahogy a költőnő férje, Dragomán György írja – játékos, pörgős, közben mégis megrázóan szép, hatalmas fantáziával felel a zene a szövegre, a végén eljut az ünnepi emelkedettség a torokszorító, sőt könnyfakasztó szépségig, hogy végül vad, mámorító angyali ünneplésben teljesedjen ki. A vége valóban kicsúcsosodik, a gyerekek által előadott Készülődő és a Makranczi Zalán vezetésével elmondott Angyalok után huszonnegyedikként Molnár Emese és Palya Bea Az ünnep azé, aki várja című duettje hallható, amely felkavaró, erőt adó mű. Az albumon közreműködik még Ferenczi György (Vásárfia), a Dalinda a capella formáció (Lucázás, Gyógynövénydal) és mások mellett két gyerekszereplő is. A versek – elsősorban a hangszerelésnek köszönhetően – az egész családnak szólnak. Az ünnepvárás kevésbé szép oldala is téma, hogy az nemcsak idilli, feszültséggel is jár olykor (Sürgölődő). A szövegek zseniálisak – nem manipulálnak, hanem vezetnek –, egyből megragadnak az emlékezetünkben, a dallamok úgyszintén. A hangszerelés sokszínű: népzenei, klasszikus, keleti és balkáni motívumokkal átszőtt. Olyan különleges hangszerek is megszólalnak, mint a gadulka vagy a mbira.

A Zenés adventi kalendárium ünnepváró hangulatot teremt, lelassítja a készülődésben felpörgött embert. Ellazít, befelé fordulásra késztet. (Új Szó)

Puha József

2019. 12. 20. 17:14

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

JaMese: Zenés adventi kalendárium Szabó T. Anna verseire (Tom-Tom Records) cikk képei
JaMese - JaMese: Zenés adventi kalendárium Szabó T. Anna verseire (Tom-Tom Records)