Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Robbie Williams: The Christmas Present (Columbia Records)

Robbie Williams - Robbie Williams: The Christmas Present (Columbia Records)

Az új karácsonyi nagylemezek zöméről, amelyek régi ünnepi slágerek, örökzöldek átdolgozásaira épülnek, hovatovább egyre nehezebb írni. Az ember meghallgatja egyszer, meghallgatja sokszor, s úgy érzi, amit el akar róla mondani, azt már elmondta egy korábbi album kapcsán.

Merthogy a dalok tulajdonképpen ugyanúgy szólnak, mint az előző változataik. Semmi különös, semmi újszerű nincs bennük. Igaz, így karácsony előtt nem vágyunk sem különös, sem kizökkentően újszerű hangzásra, hanem a bevált, megszokott ünnepi szólamokra, hogy a jól ismert zeneszámok a háttérből szólva – szinte teljesen mindegy, kinek az előadásában – szebbé, meghitté tegyék a várakozással teli napokat.

Robbie Williams régi adósságát törlesztette a The Christmas Present című dupla lemezével. Nehéz olyan hasonló kaliberű sztárt találni a világ könnyűzenéjében, akinek ne lenne karácsonyi albuma. Mert az már-már kötelező darab. S ha jól sikerül (például Michael Bublé 2011-es Christmas című korongja), esetleg ha olyan vadonatúj szerzemény is hallható rajta, amely telibe talál, s helyet szorít magának a karácsonyi klasszikusok között (például Mariah Carey negyedszázados Merry Christmas című nagylemeze az All I Want for Christmas Is You című slágerrel), akkor az előadója minden év végén visszakerül vele a listák élvonalába. Pont Mariah Carey az, aki – annak ellenére, hogy a zenetörténet egyik vezető, rekordhalmozó énekesnője – a hagyományos dalaival, stúdióalbumaival egy ideje már nem jut el oda. Robbie Williams viszont ezúttal nem alkotott maradandót, sem az átdolgozásokkal, sem az új szerzeményeivel. Bár dupla lemezén azért szerepel néhány kiemelkedő felvétel, főleg a duettek ilyenek. A Slade rockzenekar Merry Xmas Everybody című slágerét Jamie Cullummal, a Santa Baby című örökzöldet Helene Fischerrel, a kevésbé ismert Christmas (Baby Please Come Home) címűt (az eredetijét Darlene Love amerikai énekes-színésznő vitte sikerre 1963-ban) Bryan Adamsszel énekli, két új dalban, a Fairytales címűben Rod Stewart, a Bad Sharon címűben pedig Tyson Fury ökölvívó a duettpartnere. A korong produceri munkálatait az énekes ezúttal is állandó munkatársával, Guy Chambersszel látta el.

A The Christmas Present két héttel ezelőtt a brit albumeladási lista második helyén debütált a Coldplay stúdiólemeze, az Everyday Life mögött. A múlt héten első volt, most ismét második. Robbie Williams már tizenhárom szólóalbummal került fel a brit csúcsra, s ezzel beérte a férfi előadók között az örökranglista élén tanyázó Elvis Presleyt.

Robbie Williams új nagylemezének átdolgozásai és saját szerzeményei most még az újdonság erejével hatnak. Abban nem vagyok biztos, hogy az évek múlásával is előkerülnek majd az adventi időszakban. (Új Szó)

Puha József

2019. 12. 22. 13:17

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Robbie Williams: The Christmas Present (Columbia Records) cikk képei
Robbie Williams - Robbie Williams: The Christmas Present (Columbia Records)