Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Lewis Capaldi: Divinely Uninspired to a Hellish Extent (Vertigo Records)

Lewis Capaldi - Lewis Capaldi: Divinely Uninspired to a Hellish Extent (Vertigo Records)

Lehet, hogy már írnom kellett volna Lewis Capaldi első stúdiólemezéről, de ő meg a kiadásával késett el. Amikor hallgatom a Divinely Uninspired to a Hellish Extent című albumot, mindig eszembe jut, hogy még a mostaninál is nagyobb sikere lett volna, ha néhány évvel korábban jelenik meg. Mondjuk, Adele rekordhalmozó 25 című harmadik stúdiólemeze után, 2015 végén, 2016 elején.

Akkortájt a zenészszakma lázasan kereste az angol énekesnő férfi megfelelőjét. Néhányan ugyan meglovagolták a divathullámot, az igazi viszont – akire valóban illett volna ez a megnevezés – nem bukkant fel.

Az igazi, a most huszonhárom éves Lewis Capaldi skót énekes csak 2017-ben tűnt fel, és tavaly robbant be az élvonalba. Nemcsak a zenéje hasonlít Adele zenéjéhez, hanem a testfelépítésük is hasonló, akárcsak a régi Adele-en, Capaldin is van néhány felesleges kiló. (Az énekesnő időközben lefogyott.) Capaldi első stúdióalbuma – már korábban megismert dalaival és új felvételeivel, összesen tizenkettővel – 2019 májusában került forgalomba. A nagy sikerre való tekintettel novemberben új változatban (Extended Edition) adták ki, három új szerzeménnyel kiegészítve. A korong legnagyobb slágere, a Someone You Loved tavasszal hét hétig vezette a brit dallistát, és az év végén az USA-ban is befutott, három hétig állt a Billboard Hot 100 rangsor élén.

Egy tévés show-műsorban megkérdezték Lewis Capalditól, mi az oka a tartós szomorúságának, mi nyomja a lelkét. Merthogy ilyennek látjuk őt. Szó sincs ilyesmiről – mondta –, ő egy életvidám fickó, és csak azért komponál szomorkás, bús, érzelmes zeneszámokat, mert a boldogság nem inspirálja. Véleménye szerint az a legtöbb ember számára természetes, azon nem töprengünk és merengünk el. Rossz élmények, kellemetlen benyomások, kisebb-nagyobb problémák, kudarcok kellenek ahhoz, hogy az alkotóban elindítsanak valamiféle kreatív folyamatot. Capaldi megtalálta azt a határt, ameddig egészséges módon elmehet, zenéje nem önsajnáló, letargikus, depresszív, tehát nem kell ahhoz szomorúnak lennünk, hogy megszeressük; nem is leszünk szomorúak a dalaitól, csupán lelassítanak és gondolkodásra késztetnek. Erre pedig nagy szükségünk van a mai pörgő világunkban.

Az indie elemekkel átszőtt popzenéjéhez, a lágy, fülbemászó dallamokhoz, ami Capaldi stílusát jellemzi, tökéletesen passzol mély, rekedtes hangja, enyhe skót akcentusa. A szövegekben nincs semmi mesterkéltség, a mondanivaló egy átlagos, fiatal srác érzéseit, gondolkodásmódját tükrözi.

Lewis Capaldi zenéje nem trendi zene, semmit sem merít a mai divatirányzatokból, mégis tarol vele. Sikere minden bizonnyal az egyszerűségében, az őszinteségében, a tisztaságában rejlik. A Divinely Uninspired to a Hellish Extent 2019 legnépszerűbb hanghordozója a brit zenei piacon, s egyértelmű, hogy az énekes sikerszériája idén tovább folytatódik. Lassan, komótosan hódítja meg a szíveket, pont úgy, ahogy ezt a zenéje diktálja. (Új Szó)

Puha József

2020. 02. 03. 16:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Lewis Capaldi: Divinely Uninspired to a Hellish Extent (Vertigo Records) cikk képei
Lewis Capaldi - Lewis Capaldi: Divinely Uninspired to a Hellish Extent (Vertigo Records)