Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Csík János & Mezzo: Szép a tavasz, szép a nyár (Fonó Budai Zeneház)

Csík János & Mezzo - Csík János & Mezzo: Szép a tavasz, szép a nyár (Fonó Budai Zeneház)

A szülővárosuk a közös pont: Csík János és a Mezzo zenekar is kecskeméti. Először egy jótékonysági fellépésre álltak össze. Aztán egyre gyakoribbá váltak a közös koncertek, egyebek mellett népzenei és világzenei rendezvényekre hívták őket. Kezdetben falusi, autentikus népzenét adtak elő – olyat, amilyet pályafutása elején a Csík Zenekar is játszott –, később a repertoár könnyedebb műfajú dalokkal bővült.

A Mezzo zenekart világot járt pop-, dzsessz-, népzenészek, tanárok alkotják: Németh Zsolt gitáros, Kisgyőri Krisztián bőgős, Mészáros János brácsás és trombitás, Rácz Gábor zongorista, Vadas László citerás és tangóharmonikás.

Csík János ötvenévesen, 2014-ben jelentette meg személyes hangvételű, 50 év – Úgy élni, mint a fák című első szólólemezét. Sok közreműködő szerepel rajta, többek között Presser Gábor, Dresch Mihály, Pál István Szalonna és a Csík Zenekar muzsikusai. Csík János aztán úgy döntött, hogy a fő együttese melletti munkáit a jövőben a Mezzo zenekarral folytatja. „Szeretném jobban elválasztani egymástól a két zenei világot. Eltérőek, de mindkettő az enyém, és mindkettőt nagyon szeretem” – nyilatkozta.

Csík János és a Mezzo zenekar kilenc szerzeményt tartalmazó Szép a tavasz, szép a nyár című albuma sajátos hangulatú, friss, lendületes korong, a magyar népzene bámulatos fúziója a dzsesszel, a szórakoztató, de igényes könnyűzenével, a kávéházi hangulatú dallamokkal. Új változatban került fel rá Csík János szólólemezének két zeneszáma, a lírai A fény felé, amelynek szövegét Szabó Balázs írta és a Boldogságkereső, amelyben a kalotaszegi pakulár (pásztor) dallam bossa novás lüktetéssel vegyül. Csík János hangszere, a hegedű minden dalban megszólal.

A Szép a tavasz, szép a nyár, a Tyúkos nóta és a Boldogságkereső című felvétel zenéjét és szövegét Csík János egyedül jegyzi. Társszerzőként a többi szerzemény születésében is részt vett, a Csík Zenekar-féle átdolgozós vonalat képviselő Az eső és én címűt pedig ő hangszerelte át. (Az eredetije Kovács Kati 1974-es, a Locomotiv GT-vel készített albumán hallható, zeneszerzője Somló Tamás, szövegírója Adamis Anna.) Az átirat szászcsávási mahalával lett dúsítva. Az Ülök a kávéházban zenei alapját Szeder-Szabó Krisztina hozta, a kecskeméti kulturális életben mozgó Bori Ernő a Balatoni hajnal alternatív zenei dallamát és szövegét jegyzi. A Mezzo tagjai közül Rácz Gábor a Legényes boogie, Mészáros János a Sűrű magyar az Appalache-ben című zeneszámban szerepel társszerzőként, mindkét dal instrumentális. A Tyúkos nótát Csík János Sebestyén Lászlóval énekli, az utóbbi angolul, a szerzemény második fele ír kocsmapunkos hangszerelést kapott.

A Szép a tavasz, szép a nyár hangzása ismerős, mégis újszerű. Csík János bármihez is nyúl, abból szerethető muzsika lesz. (Új Szó)

Puha József

2020. 02. 09. 14:39

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Csík János & Mezzo: Szép a tavasz, szép a nyár (Fonó Budai Zeneház) cikk képei
Csík János & Mezzo - Csík János & Mezzo: Szép a tavasz, szép a nyár (Fonó Budai Zeneház)