Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ruby Harlem: Legyen úgy ahogy nem volt még (Tom-Tom Records)

Ruby Harlem - Ruby Harlem: Legyen úgy ahogy nem volt még (Tom-Tom Records)

Folyik A Dal 2020, ideje hát, hogy írjunk a dalverseny tavalyi sorozatának egyik üde színfoltja, a Ruby Harlem első, Legyen úgy ahogy nem volt még című nagylemezéről. Az együttes Forró című slágerének, a válogatóból továbbjutva, az elődöntő jelentette a végállomást.

A Legyen úgy ahogy nem volt még című korong alaposan kilóg vagy inkább kitűnik a mai hazai kínálatból, úgy ahogy a zenekar kilógott vagy inkább kitűnt a tévéműsor mezőnyéből. Nehéz eldönteni, melyik a helyénvalóbb kifejezés. Kilóg, mert olyan stílusokat, stílusjegyeket kíván megszerettetni velünk, amelyek esetenként idegenek a magyar fülnek. Kitűnik, mert a végeredmény minden tekintetben világszínvonalú.

A szakma gyorsan reagált a 2017 márciusában alakult együttes felbukkanására. Egyrészt, ahogy írtuk, beválogatták a tavalyi A Dal harmincas mezőnyébe, másrészt ugyancsak tavaly, áprilisban Fonogram díjat kapott Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában a Forró, az Aludj… aludj, a Legyen úgy ahogy nem volt még és a Megbocsájtanék című dalainak köszönhetően.

A nagylemez szövegvilágát leginkább az FMaN rapperrel készült Szíved is benne van című szerzemény refrénje foglalja keretbe. „Olyan nincs, hogy úgysem sikerül, ha a szíved, a szíved is benne van. Minden óra, nap és hónap semmiség, ha a szíved is benne van” – hallható a zeneszámban. Iván Szandra együttesvezető, énekes, billentyűs a szövegeivel nem akar világot megváltani, célja a szórakoztatás, a jókedvre derítés, s ez sikerül is neki, a dalokból sugárzik a pozitív életérzés. A Kőbányai Zenei Stúdióban tanult, valamint a világ számos országát bejárva énekelt és végzett újabb tanulmányokat. Elképzeléseit nyolc énekes- és zenésztársával valósította meg.

A Ruby Harlem nem követi a hazai zenei trendeket. Újat szeretne alkotni, olyat, ami mifelénk még nem volt. Igyekszik felvenni a versenyt a nemzetközi színvonallal, az amerikai hangzással, ami a tagok szerint irányadó. Nem véletlen, hogy a korongot részben Los Angelesben keverték. Energikus zenéjükkel jókedvet, nyugalmat, szeretetet akarnak vinni a hallgató életébe. Az afroamerikai alapokon nyugvó albumot nehéz behatárolni, a soul, az r&b, a funk, a hiphop és a gospel stílusjegyeinek kiváló egyvelege. A húzós ritmusszekció és a fúvósok dögös hangzásvilága remek alapot ad a vokálközpontú éneknek. A ritmusszekciót Végh Benedek gitáros, Siklai István basszusgitáros és Oláh Gábor dobos, a fúvósszekciót Varga Nóri pozanista és Bille Gergő trombitás, szárnykürtös alkotja. A két vokalista Hildebrand Dorothea és Eőry Ati. Iván Szandrának a zeneszerzésben a Punnany Massifból is ismert Heilig Tomi segít, aki a fő hangzásért is felel, ő a nagylemez producere.

A Legyen úgy ahogy nem volt még című CD magyar szövegekkel megszólaló, amerikai hangzású szerzemények – szám szerint tíz – gyűjteménye. Szokni kell, de aki többször is meghallgatja, azt nagy valószínűséggel rabul ejti. (Új Szó)

Puha József

2020. 02. 24. 12:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ruby Harlem: Legyen úgy ahogy nem volt még (Tom-Tom Records) cikk képei
Ruby Harlem - Ruby Harlem: Legyen úgy ahogy nem volt még (Tom-Tom Records)