Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Anna and the Barbies: Indián (Supermanagement)

Anna and the Barbies - Anna and the Barbies: Indián (Supermanagement)

Az Anna and the Barbies Indián című nagylemezének borítójáról hiányzik a figyelmeztetés: fel kellett volna hívni a figyelmet a szókimondó szövegekre! A Pásztor Anna és testvére, Pásztor Sámuel vezette zenekar új korongja nyers és kendőzetlenül őszinte.

Az együttes még a CD megjelenése előtt bemutatott Indián című koncertműsora egy tematikus darab, a 21. századba született indián útkeresése. Pásztor Anna énekesnő szerint a rocksztárlét olyan, mint az indiánlét: folyamatosan hullámzó lelkiállapot. „Már a gyerekek születése körül is azt mondták nekem, hogy lehetetlen pelenkázás közben rockalbumot írni. De lehet. A rock teljesen független attól, hogy milyen idegállapotban vagy éppen, vagy milyen évszak van, szülsz vagy szállsz. Amikor a rocknak jönnie kell, az megtalálja a csatornáját” – nyilatkozta.

Az Indián című lemez a rocksztárságról, a férfi és a nő kapcsolatáról, szexről, csalódásról, magányról szól. A lüktető, magával ragadó rockos ütemek és a fülbemászó szövegek (ez főleg a refrénekre vonatkozik) remek egységet alkotnak.

Az album az egyetlen angol nyelvű szerzeménnyel, a Rockstarral indul. Másodikként a Játék az egész csendül fel, amelyet Pásztor Anna később öngyilkosságot elkövetett zaklatója ihletett. „Na gyere, késsel, ésszel, érvvel, tudom, hogy erre vársz” – énekli Anna. Elmondása szerint nem hitte volna, hogy ennyi energiát kap egy ilyen borzalmas ügy után, és hogy így erőt adnia is könnyebb. Sokan büszkék rá, hogy felemelte a zaklatottak zászlaját. Nem vágyott ilyen babérra, de jó érzéssel tölti el, hogy vannak, akiknek segített szembenézni az életüket meggyötrő félelmükkel. „Bátornak születtél, tudom, annak tartanak. De hányszor mész még vissza, ahol bántanak?” – folytatja a dalban. Ezután a két legszókimondóbb zeneszám, a Had’ lássam a kezeket! és a Dobd el hallható. Anna elsöprő tempóját a lassan induló, de rockos refrénbe torkolló 100 év magány töri meg, ezt Pásztor Sámuel egyedül énekli. A folytatásban ismét a rock hasít, a Ne csináld! után viszont két líraibb, vendégénekesekkel közösen énekelt szerzemény jön, a Húr címűben Kardos-Horváth János, a Vörös ház címűben Odett működik közre. Az utolsó dal, a Nagyon hagyom ismét rockos, egyfajta le- és megnyugvás. „Túl sok már ez a világ, túl sok, hogy a vállamra vegyem. Ilyenkor én hozzád bújok, és inkább csak hagyom, hogy legyen” – hallható benne.

Az Anna and the Barbies tavaly volt tizenöt éves. Az Indián című lemezhez tizenöt évnyi zenekari tapasztalat és még több évnyi élettapasztalat kellett. A népes rajongótábornak készült, az együttes ezekkel a felvételekkel új rajongókat nem igazán fog szerezni. Pásztor Annáék koncertjeinek elején olykor elhangzik, hogy a nagyérdeműre nem egy vasárnapi szentmise vár. Az Indián sem az… (Új Szó)

Puha József

2020. 03. 07. 11:22

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Anna and the Barbies: Indián (Supermanagement) cikk képei
Anna and the Barbies - Anna and the Barbies: Indián (Supermanagement)