Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kontor – Horváth: Acoustic (Tom-Tom Records)

Kontor Tamás & Horváth Mihály - Kontor – Horváth: Acoustic (Tom-Tom Records)

Az Acoustic című lemez két népszerű zenész felszabadult játéka, örömzenéje. A sok hangszeren játszó Kontor Tamás énekest a közönség elsősorban a Megasztár harmadik sorozatából ismerheti.

Zenésztársa, Horváth Mihály több mint harminc éve szájharmonikázik. Stílusát egyedire formálta, játéka dallamos, technikás, ami többféle zenei közegben is pompásan érvényesül.

Horváth Mihály így emlékszik vissza a Kontor Tamással való találkozásra: „Jártam a budapesti éjszakát, mivel érdekelt más zenészek produkciója is. Elmentem egy helyre, ahol Tamás olyan energikusan és magas szinten énekelt és gitározott, hogy teljesen lenyűgözött. Csodáltam a zenei nyitottságát, magabiztosságát, sokszínűségét. Azt éreztem, hogy ő az a zenész, akit keresek, mivel hasonló a zenei gondolkodásunk. Megbeszéltük, hogy hangszeremmel eljövök egy koncertjére, és beugrok hozzá néhány dalba. Akkoriban én is sokat koncerteztem, szinte mindennap, ezért erre nem került sor. Tamást is más irányba sodorta az élet. Aztán 2018 elején megjelent egy koncertemen, gitárral a vállán. Nem kellett sokat várni, hogy egymás mellett ülhessünk és zenéljünk. Mostanra mindketten úgy éreztük, eljött az idő, hogy ennyi év után befejezzük azt, amit korábban szerettünk volna: együtt muzsikálni.”

Az elképzelés – hogy a több hangszeren játszó énekes és a szájharmonikás összeáll – természetesen nem új (jó néhány példát tudunk erre említeni főleg a hatvanas évek második feléből), mégis formabontó, sablonokat felrúgó, lenyűgöző megoldásokkal teli, letisztult, lebilincselő anyag született. A sokszínűség, ami az albumot jellemzi, a két zenész ingergazdag zenei múltjának egyenes következménye. A lemez bluesban, countryban, funkyban és szvingben gyökerező pop-rockszámok gyűjteménye – kilenc angol, három magyar nyelvű és két instrumentális szerzemény hallható rajta.

Kontor Tamás éneke olykor Axl Rose stílusára hajaz, gitárjátéka színekkel teli, Horváth Mihály sajátos szájharmonika-játéka pedig egyedi köntöst ad a daloknak. Kontor ezenkívül basszusgitározik, dobol, zongorázik és még néhány ütős, billentyűs hangszereken játszik. A duó színpadi műsora a looper segítségével komplett zenekari hangzást kap.

A Valami jó dal című felvételben – amelyet nyugodt szívvel kikiálthatunk 2019 legjobb magyar nyelvű zeneszámának, kár, hogy nem népszerűsítik jobban – Kontor Heincz Gábor Bigával énekel. Az együttműködés új utat nyithat, újabb előadókat lehetne bevonni a produkcióba, tovább fokozva a változatosságot és a sokszínűséget.

Kontor Tamás és Horváth Mihály Acoustic című CD-je unikum, zenei csemege. (Új Szó)

Puha József

2020. 03. 19. 19:45

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kontor – Horváth: Acoustic (Tom-Tom Records) cikk képei
Kontor Tamás & Horváth Mihály - Kontor – Horváth: Acoustic (Tom-Tom Records)