Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Contrast

Deutsch Gábor - Contrast

Deutsch Gábor már régóta próbál friss vizet csempészni hazánk könnyűzenei életének posványos, dinoszauruszoktól hemzsegő mocsarába. Csak könnyítésképp: Anorganik néven drum 'n' bass ügyeket (főként hazai zenekarok remixeit) jelenteti meg, Gary Blade néven two step dolgokat gyárt, saját nevét (azaz Deutsch Gábor) az UCMG használja rendszeresen, amely alkotásokat inkább a downtempo szó jellemzi.

Gáborról még azt is tudni kell (már látom, ahogy lelkes-amatőr bedroom DJ-k a homlokukra csapnak és még egyszer nekiülnek, hogy nagyijuk énekhangjára dobot húzzanak a Music Maker segítségével - elárulom nekik, ez azért ennyire nem egyszerű), szóval azt kell tudni, hogy alkotásait - jelesül a Contrast CD darabjait - PC-n szerkesztette. Mindez persze senkit ne ijesszen el: szó nincs itt sample-CD-k gagyi hangmintáinak egybedobálásáról.

De vissza a hanghordozóhoz, amelyet Gábor így jellemez: "...mindenből van benne, de semmihez nem hasonlít.." - ez a Sprite-reklámokra emlékeztető mondat voltaképp nem butaság, tényleg nagyon igényes, jól átgondolt dolgokat találunk rajta. A felület első felében downtempo-s (Thievery-s, Tosca-s) nyugodtság lepi meg a lemezhallgatót, majd a lemez második részében indul be lassan a pörgés: deep house, nu skool ütemek ébresztik rá a hallgatót, hogy ez bizony tánczene, kimondottan az igényes fajtából. Az albumra egyébként ismét jellemző az, ami az UCMG által felfedezett fiatal magyar könnyűzenészek alkotásait oly gyakran áthatja: ez nem hamburger, amit tíz perc alatt megrág az ember, aztán el is felejti. Ez bizony "komoly"-könnyűzene, mély gondolatisággal, csodálatos hangképekkel, átgondolt koncepcióval. Magyarul: kötelező többször is meghallgatni, s nem TV-nézés közben. Példaként kiemelném az ötödik számot: Love Garden (dedicated to ildikó) - gondolom, a csajának alkothatta. Ez az a szám, amelyik bármely külföldi downtempo-CD-re felkerülhetne. Nem is csodálkoznék, ha néhány hónap múlva egy Thievery Corporation-mixen látnám viszont.

Hölgyeim és Uraim! Ismét egy újabb tiszta kendő, amely tisztítani próbálja a hazai könnyűzene igénytelenségtől zsíros asztalát. Ismét egy olyan munka, ami minden egyes nyugat-európai lemezboltban nemcsak, hogy megállja a helyét, de arra is ékes bizonyíték a külföldi zenerajongók számára, hogy Magyarország immár egy komoly könnyűzenész csapattal rendelkezik, akik ha jó menedzsment kezébe kerülnek, bizony nagy dolgokat vihetnek még végbe.

2001. 01. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 08. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Contrast cikk képei
Deutsch Gábor - Contrast