Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Sting: ...All This Time (A&M / Universal)

Sting - Sting: ...All This Time (A&M / Universal)

Egy kétéves koncertkörút után született meg az ötlet Sting fejében: mi lenne, ha a turnén már unásig játszott számokat egy kicsit áthangszerelve, felfrissítve, más hangnemben adná elő jól összeszokott, kitűnő zenészekből álló csapatával? Meghívta az együttes tagjait Olaszországba, Tuscany-i otthonába, ahol a tervek szerint nyolc napig tartó borozgatós próbákat követően szeptember 11-én egy kicsi, barátokból és rajongókból álló közönségnek adták volna elő a megújult számokat. A koncertet az Interneten keresztül élőben akarták közvetíteni, és a rögzített album lett volna 15 év óta az első Sting koncertfelvétel. Mindnyájan tudjuk azonban, hogy 2001. szeptember 11. a New York-i ikertornyok elpusztításának napja volt. Az együttes tagjait is lesújtották a történtek, és már-már lefújták az egész produkciót. Végül mégis úgy határoztak, hogy egy számot eljátszanak, s aztán a közönség reagálása dönti majd el, hogyan tovább. Ez a szám a Fragile volt, melyet a csapat az aznap életüket vesztett embereknek ajánlott.
Noha a közönség biztatására folytatódott a koncert, az este hangulatára mindvégig a tragédia árnyéka vetült. Az album hallgatása közben a zenészek játékán azonban csak némi visszafogottság, kifinomult mértéktartás érezhető. Bár a légkör időközben sokat oldódik, mégsem egy szokványos „tombolós” koncertet hallhatunk, sokkal meghittebb, közvetlenebb a hangnem, de egy pillanatra sem lehangoló. Az eredetileg is nagyon igényesen megírt, dallamos Sting-örökzöldeket a változatos, jól kidolgozott hangszerelés teszi a rajongók számára is újszerűekké, ám a „laikusokat” is könnyen magával ragadják a jól összefogott, profin eljátszott pop-kompozíciók. Az ez alkalomra kibővült együttesben 13 igen nagy kvalitású zenész játszik, akik egyenként is mesterien bánnak hangszereikkel (a zongora, gitár és dob mellett bőgő, trombita, orgona és cselló is megszólal), az összhangzás pedig valóban messzemenően igényes. Nekem azért tetszik különösen ez a lemez, mert sok helyen tűnnek fel rajta jazz-es szólók, néhány szerzeményt pedig kifejezetten olyan könnyen befogadható, melodikus, vagy éppen „beindító” jazz hangzású számokká írtak át, amilyeneket bármikor szívesen hallgatnék egy félhomályos kocsmában egy pohár bor mellett. Ha ódzkodsz a jazztől, ez az album talán veled is egy kicsit elfogadtatja, esetleg megszeretteti majd ezt a műfajt.
A számok sorrendje jól átgondolt, a lemez a zenészek és a közönség hangulatának oldódásával válik egyre felszabadultabbá. Az érzelmes, melodikus számokat követő gyorsabb, ritmusosabb részek átmenetei a hallgató hangulatát is széles skálán mozgatják. A „Don’t Stand So Close To Me” és a „When We Dance” balladisztikus hatását a vokálos hölgyek hangja és a cselló szólamai teremtik meg, az ezt követő Dienda-t hallgatva pedig tényleg egy füstös bár asztalához képzelheted magad. Balra a zenekar: a zongorista szólózik, a dob finom cincegése és a bőgő brummogása kíséri az énekest és a csellistát, jobbról pedig a kedvesed szemei mosolyognak rád. A „Roxanne” különösen jól sikerült, érces harsonaszólóval színesített swinges refrénje már kezdi feldobni, élénkíteni a hallgatót. Az „If You Love Somebody” elején már biztosan elkezded ütni a ritmust a lábaddal, a végén pedig úgy begyorsul, hogy nálam komoly fejbólingatást eredményez. A „Brand New Day” blues-os átiratát –amit a hammond orgona kísérete tesz eredetivé– levezeti a Fields Of Gold című szerelmes dal. A rajongók imádni fogják a szinte fel sem ismerhető Moon Over Bourbon Street-et, amiből egy blues ballada született (szövege szerintem szinte követelte magának a hallható hangzást). Kiváló benne a zongora-nagybőgő-dob ritmusszekció, a trombita dallamai pedig tökéletesen illenek a megújult énekszólamhoz. Sting itt egy kicsit jazz-esen, rekedtesen énekel (ez esetleg erőltetettnek tűnhet), és sikerül némi humort is csempésznie a számba. A lemez a közismert „Every Breath You Take” c. számmal zárul, aminek hatására a befejezés optimista és vidám, a hallgatóban mindenképpen felszabadult, pozitív hangulatot hagy maga után, ami szerintem igen lényeges.

Laczkó Krisztián

2001. 12. 20.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2002. 09. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2003. 04. 20. 0:00
NAGYON JÓ!!! SZUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sting: ...All This Time (A&M / Universal) cikk képei
Sting - Sting: ...All This Time (A&M / Universal)