Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Snétberger Ferenc: Balance (Enja)

Snétberger Ferenc - Snétberger Ferenc: Balance (Enja)

Snétberger Ferenc mesteri gitárjátéka a hallgatót a jazz, a flamenco, a cigány népzene és a komolyzene világának mezsgyéin kalauzolja el a művész egyéni hangjához. Improvizatív muzsikájának fontos eleme a számos virtuóz passzázs, díszítő futam és az egyes szerzeményeken belül a témák ritmikailag, érzelmileg változatos variációinak bemutatása. Legújabb, Balance című lemeze a magyar zenei élet valódi csemegéje.

A negyvenöt éves Snétberger Ferenc egy salgótarjáni zenészcsalád legkisebb fiaként már korán elhatározta, hogy híres gitárművész lesz. Tizenhárom évesen kezdett el klasszikus zenét tanulni, majd 1977-1981 között elvégezte a jazz tanszakot. Ebben az időben már különböző együttesek tagjaként számos európai fesztiválon lépett fel, készített televíziós és rádióműsorokat. Az 1987-ben Dés Lászlóval és Horváth Kornéllal alakított Trio Stendhalban országosan ismertté vált, turnéik során bejárták a kontinenst. A művész 1988-ban családjával Berlinben telepedett le, ezután lett a neves ENJA lemezkiadó tagja, melynek gondozásában idén tavasszal jelent meg hatodik albuma.
A Balance koncertalbum, sajátos hangulata van tehát minden rajta hallható, korábbi lemezeken már megjelent számnak is. Hiszen a zenész számára minden előadás rögtönzés, más a muzsika fogadtatása, a közönség reakciója Berlinben, Palermoban vagy éppen Budapesten. Némi elfogultsággal talán elmondható, hogy egy cseppnyivel több „vér”, lüktetés érződik Snétberger Magyarországon készült felvételein, mint a Balance berlini hallgatóság előtt eljátszott számainak előadásmódján. Hozzá kell azonban tenni, hogy az albumot a művész nemrég elhunyt édesapja emlékének ajánlja, ehhez a szomorú alkalomhoz illő a cédét nyitó Autumn Leaves című ballada is. A közismert standardet tangós ritmusok követik, majd az „Obsession” jazzes taktusai szólalnak meg. A középső, Song to the East című szám talán a lemezen hallható legjellegzetesebb példája annak a történetmesélős játékstílusnak, ami annyira jellemző szerzőjére. Egymást követik benne a lassú és gyors részek, melyek során hol akkordfűzésben, hol pedig kristálytiszta szólamokban bontakoznak ki a téma variációi. A már címében is beszédes „Gypsy” hagyományőrző melódiája rögtön megérinti a hallgatót, bensőséges dallamait pedig még személyesebbé teszi csöndes, lírai bevezetője. A teljes felvétel zenei anyaga a profi stúdiómunkáról árulkodó gyönyörű gitárhangzás által válik még értékesebbé és élvezetesebbé.
A lemez különlegessége a rajta utolsóként, mintegy ráadásként szereplő szám, J. S. Bach Kunst der Fuge (Contrapunctus I) című szerzeményének adaptációja, mely nemcsak tisztelgés a gyermekkor óta szeretett mester előtt, hanem egyfajta kísérlet és ízelítő is. Snétberger Ferenc ugyanis évek óta tervezi saját Bach-gitárátiratainak megjelentetését, ám ezt körültekintő gondosság előzi meg, melynek részeként a muzsikus önmagával és a közönséggel szembeni tesztje gyanánt hallgathatjuk a korongot záró felvételt.

Snétberger Ferenc - Snétberger Ferenc: Balance (Enja)

(Hajdú-Bihari Napló, 2002. augusztus 14.)

Laczkó Krisztián

2002. 08. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2002. 09. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2005. 12. 23. 11:04
Snétberger Ferenc nem csak szerintem, hanem Európa zenekritikusai szerint is a legjobbak közé tartozik. Büszkék lehetünk, hogy egy ilyen aranykezü gitárosunk van aki mellesleg komponálásban is kitünö. Minden lemeze egy remekmü!!! Nomád és Joyosa különösen jó minöségben van felvéve.
VENDÉG 2015. 09. 24. 9:05
Szép!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Snétberger Ferenc: Balance (Enja) cikk képei
Snétberger Ferenc - Snétberger Ferenc: Balance (Enja)Snétberger Ferenc - Snétberger Ferenc: Balance (Enja)