Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

ClassJazz Band: Cross Over Plus (CAE Vukán Records)

ClassJazz Band - ClassJazz Band: Cross Over Plus (CAE Vukán Records)

Napjaink lesújtóan értéktelen, gregoriánt és népzenét diszkós hangzással vegyítő hibrid produktumokkal felhígított zenei világában, az igényesebb közegben értő fülekre lelt egy, a klasszikus zenét a dzsesszel ötvöző műfaj ápolására életre hívott vállalkozás. A Horgas Eszter és Vukán György neve által fémjelzett Class Jazz Band nagysikerű koncertjeinek anyagából nemrégiben jelent meg összeállítás Cross Over Plus címen.

A két évvel ezelőtt alakult Class Jazz Band népszerűsége által országszerte ismertté vált Horgas Eszter neve. A lenyűgöző játékú –és szépségű– fuvolaművész életének korán meghatározó része lett a zene. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán a legnagyobb mesterek tanítványaként diplomázott, majd külföldi kurzusok ösztöndíjasaként tökéletesítette tovább hangszertudását. A legnívósabb hazai zenekarok és művészek közreműködésével több mint egy évtizede szerepel rangos klasszikus zenei hangversenyeken, emellett szólistaként is koncertezik itthon és külföldön. Az elismert fuvolista, háta mögött hagyva eddigi karrierjét mégis kilépett a komolyzene világából, és egy ideje egészen máshol, a crossover műfajában keresi önmagát, igazi hangját.
Cross over annyit tesz: különböző zenei stílusok összeházasítása egy rendszeren belül, és jelen esetben a klasszikus és a dzsessz muzsika találkozásáról beszélhetünk. Class Jazz Band néven tulajdonképpen Vukán György triója (Berkes Balázs-bőgő, Balázs Elemér-dob) egészül ki Horgas Eszterrel, akinek a kezdeményezésére jött létre a formáció. Vukán György terjedelmes életművében a komoly- és a könnyűzene területén is számtalan darabjában alkotott maradandót, jellegzetes stílusában harmonikusan keverednek a műfajok. Mint zeneszerzőben és előadóművészben is tökéletes partnerre talált tehát benne Horgas Eszter. Az együttes két kimagasló szólistával, Winand Gáborral és Tony Lakatossal 2001. január 5-6-án adott zeneakadémiai hangversenyének fergeteges sikerét megörökítő felvétel (Crossover) kezdő része lett egy Horgas Eszter arcait bemutató lemezsorozatnak. Ennek a tetralógiának idén tavasszal már harmadik darabja jelent meg Spanish Night címmel, melynek szintén Vukán a komponistája. A Cross Over Plus című összeállításon a tavaly januári koncert repertoárjának az első lemezről lemaradt fele hallható.
A megszólaló számok klasszikus- illetve dzsessz szerzemények átiratai. Felesleges őket egyesével boncolgatni: az albumon átérződik az élő előadás hangulata, s ezt a kompozíciók egymásutánisága teremti meg. Vukán György zeneszerzői kvalitásának gyöngyszemei a Debussy-variációk, a Chopin-nocturne továbbgondolása vagy Pablo Neruda versének megzenésítése, melyekben magától értetődő létjogosultsága van Winand énekimprovizációinak. A teljes lemezen élvezhetjük Horgas Eszter tisztán intonált, gyönyörű fuvolahangját. Játékát áthatja az a felszabadultság, ami a crossover lényege, és ez a produkcióban maradéktalanul megvalósul: szabadságot, könnyedséget vinni a komolyzenébe. Az ehhez szükséges improvizatív közeget a kiváló trió mindvégig bravúrosan biztosítja, a "Secret Love" című örökzöldben pedig Tony Lakatos szaxofonszólója nyomán szédületes rögtönzésben bontakoznak ki.
Vukán Györgyöt idézve: „A zenének egyetlen kritériuma van: tetszik vagy nem tetszik. Akkor jó, ha élményt tud adni, örömet tud szerezni a közönségnek.” A Cross Over Plus-on hallható, humorral és lírával fűszerezett muzsika ezeket a feltételeket teljesítve nyújt tartalmas szórakozást a zenekedvelőknek.

ClassJazz Band - ClassJazz Band: Cross Over Plus (CAE Vukán Records)

(Hajdú-Bihari Napló, 2002. szeptember 21.)

Laczkó Krisztián

2002. 09. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2002. 09. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

ClassJazz Band: Cross Over Plus (CAE Vukán Records) cikk képei
ClassJazz Band - ClassJazz Band: Cross Over Plus (CAE Vukán Records)ClassJazz Band - ClassJazz Band: Cross Over Plus (CAE Vukán Records)