Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Winand Gábor: Corners of my Mind (BMC)

Winand Gábor - Winand Gábor: Corners of my Mind (BMC)

„A világon talán három ember tud úgy bebopot énekelni, mint Winand Gábor.” –Nem rossz ajánlás ez a sokak által a világ legjobb dzsesszénekesének tartott Al Jarreau-tól, akinek előbbi szavai a tavaly Budapesten megrendezett Garai Attila Jazz Ének Tehetségkutató Verseny gálaestjén tartott koncertjén hangzottak el. És noha Winand Gábor tehetségét már jóval ezelőtt felfedezték, a nemrégiben megjelent Corners of my Mind című cédé az énekes első szólóalbuma.

Winand Gábor gyermekkora óta énekesnek készült. Komolyzenei ambícióit félretéve az operától akkor fordult végleg a dzsessz felé, amikor 1983-ban megkezdte énektanulmányait a Zeneakadémián. Ennek elvégzése után szinte azonnal a hazai dzsesszélet legkeresettebb énekese lett, és mivel az évek során nem csekély hangszertudást is elsajátított, számos felvételen mint fuvola- és szaxofonjátékos is közreműködik. E műfajban nem meglepő, hogy egy zenész egyszerre több együttes tagja legyen, s emellett még néhány formációban állandó partnerként is szerepeljen. Noha a magyar dzsesszéletre jellemző ez a fajta „mindenki-mindenkivel játszik”-jelenség, a legtehetségesebb művészek nevével nem véletlenül találkozhatunk lépten-nyomon a különböző felállásokban. Winand Gábor neve is egyre-másra felbukkan a cédéborítókon, többek között olyan nagyságoké mellett is, mint Vukán György vagy Berkes Balázs.
A Corners of my Mind tehát korántsem ezen énekhang bemutatkozó albuma, viszont az első önálló anyag tőle. A rajta elhangzó kompozíciók –egy Charles Mingus-szám és egy skót népdal kivételével– Gadó Gábor gitárművész szerzeményei. Az általa vezetett ritmusszekcióban Balázs Elemér dobol és Barcza Horváth József bőgőzik, ám őket a lemezen két alkalommal Joe Quitzke és Sebastien Boisseau váltják fel szaxofonista társukkal, Matthieu Donarier-rel. A korongon szereplő többi szólista a magyar dzsessz kiválóságai: Dresch Mihály furulyán, szoprán- és tenor szaxofonon, Schreck Ferenc basszus harsonán játszik, és egy szám erejéig a producer Gőz László is beszáll pozanján a zenélésbe.
A dalok angol nyelvű szövegeit Molnár Eszter írta, és ezek témái finom összhangban vannak a zene hangulatával. Egyfajta csöndes, magányos útkeresés, itt-ott szomorkás, néhol szinte bódult lelkiállapot szüremlik át a muzsikán, és ebbe az atmoszférába tökéletesen illeszkedik Winand Gábor hangja. Letisztult énekstílusa, visszafogott rögtönzéseinek természetes előadásmódja a hallgatót egy elmerengős, nosztalgiázós hangulatba ringatja, melyben a gitárdallam és az énekszólam egymást követő-kísérő, lassú játéka mintha csak távolról jutna el tudatunkig. Gadó Gábor levegős, itt-ott csupán foszlányszerű elektromos gitárszólói és Winand mértéktartó scattelései Balázs Elemér briliáns dobkísérete által válnak a kompozíciók könnyed szövetévé. A számokban csak alkalmanként, mint támpontok domborodnak ki a témák fő motívumai, a kevésbé vájt fülű zenebarátokat egy-egy melodikus, dúdolható taktussal ajándékozva meg.
Noha a Corners of my Mind alapvetően érzelmes hangvétele néhol –például a „Diversion” western filmbe illő bevezetőjében– megtörik, a lemez élvezete elmélyült, odafigyelő zenehallgatást igényel. Remélhetően egy következő, hasonlóan igényes szólóalbumon Winand Gábort már mint zeneírót is megismerhetjük.

Winand Gábor - Winand Gábor: Corners of my Mind (BMC)

(Dobosmagazin, 2002. szeptember)

Laczkó Krisztián

2002. 09. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2002. 10. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Winand Gábor: Corners of my Mind (BMC) cikk képei
Winand Gábor - Winand Gábor: Corners of my Mind (BMC)Winand Gábor - Winand Gábor: Corners of my Mind (BMC)