Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Foo Fighters: One By One (Roswell Records Inc./BMG)

Foo Fighters - Foo Fighters: One By One (Roswell Records Inc./BMG)

Az év rockalbuma! Talán nem túlzás ez a kijelentés. Dave Grohl és zenekara, a Foo Fighters megalkotta mindazt, amiért érdemes rockzenét hallgatni. Dave nem tétlenkedett a negyedik album elkészülte előtt sem. Besegített David Bowienak (gitárral), dobolt a Queens Of The Stone Age zenekarban, valamint kiadtak egy eddig még sosem hallott Nirvana dalt.

A "One By One" a Foo Fighters negyedik albuma, de az első olyan, amelyet saját label alatt készítettek. Grohl szerint mindez sokat lendített a munkálatokon, nem voltak kötelezettségeik, akkor adták ki, amikor jónak látták:

"Más bandákkal szemben nekünk megadatott a szabadság a zenélésben. Amikor eljön az idő, hogy új albumot készítsünk, bemegyünk a saját stúdiónkba. Ezután a saját kiadónkban (Roswell) nagy üzletemberként terjesztjük a lemezt, stb...Mindenkinek megvan az elgondolása arról, hogy a dolgok erre vagy arra haladjanak. De a nap végén egy véleményre jutunk és biztosak vagyunk a dolgunkban tudva azt, hogy mi mondjuk ki a végső szót mindenben." - mondta Dave Grohl.

Úgy tűnik, ez az út a legjárhatóbb:a "One By One" nyersebb, mégis emészthetőbb minden eddigi Foo-albumnál. Persze ismét vannak poposabb dalok (lemezenként átlagban három), de mindemellett vannak rádióbarát és "headbanger" stílusú kőkemény rockdalok is. Ennek ellenére Grohl és három társa minden eddiginél sötétebb albumot dobott össze.

Rögtön az album elején feltűnik, hogy itt valami eredetien izgalmas dologgal állunk szemben:az "All My Life" nyugtalan gitárszólamai fokozatosan épülnek fel. Az All My Life döbbenetes zárása után a progresszív "Low" következik pörgős dobbetétekkel. Kétségkívül az album legsötétebb dalával állunk szemben. Ezt követően a "Have It All" és a "Time Like These" melódiái csendülnek fel. Az album ars poeticáját az utóbbi dalban találhatjuk:

..."It's times like these you learn to live again... I'm a new day rising."

Ezt követően a levertség hangulatát árasztó "Disenchanted Lullaby" következik. A "Tired Of You" egy szomorú ballada, amelyben felhangzanak Brian May gitárszólamai is. A dobot nélkülöző dal egyes elemei a Nirvana-ra emlékeztetnek. Grohl a szerelem természetének elemzésében örlődik.("Is this just desire, or the truth?"/"Ez csak vágy, vagy az igazság?") A "Halo" egy könnyed, vidám dal, amelyet a "Lonely As You" követ kissé vontatottan. Az "Overdrive egy újabb poposabb dal, míg a "Burn Away" robbanékony ütemekkel zárja a lemezt. Azért zárja, mert a "Come Back" címéből és hosszúságából is adódóan egy másik egységet alkot. Üzenete (visszajövök) a folytatást sejteti, amelyet csak remélni tudunk.

Zárásként következzen Dave Grohl véleménye:
"Az album eddigi legjobb munkánk." - zárja Grohl. "Úgy érzem, megérdemli mindenki 100 %-os figyelmét. Most ideje mindent beleadni, amit örömmel teszünk. Alig várom, hogy minél többet játsszuk, és hogy minél több interjút adjak. Ez új számomra. Izgatott vagyok az egész miatt és szeretném, ha mindenki hallaná a világon, mert nagyon büszke vagyok rá."

Ehhez nincs mit hozzáfűzni, csak annyit:a "One By One" az év legkiválóbb poszt-grunge albuma.

2002. 10. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 10. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2002. 11. 10. 0:00
a foo fighters naggyon jóóóóóó!!!!!!!
Vendég 2002. 11. 10. 0:00
ja, a QOTSA is
Vendég 2002. 11. 11. 0:00
ertem
Vendég 2002. 11. 24. 0:00
Tegnap vettem meg az uj Foo-t,gozom sem volt eddig roluk.Valahogy tele voltam ketelyekkel az egyuttest illetoen.A lemez varakozasaimon feluli.Kemeny,huzos es oszinte.Ajanlom mindenkinek meghallgatasra,izgalmas es igenyes is egyben.Ami negativumkent emlitheto az a lemez hangzasa,egy cseppet kasas,osszefolyt.Kellemes hallgatast hozza.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Foo Fighters: One By One (Roswell Records Inc./BMG) cikk képei
Foo Fighters - Foo Fighters: One By One (Roswell Records Inc./BMG)