Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Absolute: Fix (ENJA Records)

Absolute - Absolute: Fix (ENJA Records)

Elektro-akusztikus együttes modern hangzással, zene Arnold Schönbergtől John Zornig. A kilenc éve működő Absolute Ensemble éppen formabontó, igen újszerű zenei koncepciója miatt hagyta el nevéből a klasszikus felhangú „ensemble” szócskát, hiszen eklektikus előadásaikkal éppen a dohos, ortodox sztereotípiákat igyekszenek száműzni a koncerttermek levegőjéből.

A híres karmester, Nemme Järvi fiát, Kristjan Järvit mindig is megragadták a legkülönbözőbb zenei hatások, a klasszikus zenétől kezdve a jazzen és a rockon át egészen a rapig. Nem meglepő tehát, hogy az Absolute vezetője, fókuszálva ezeket a benyomásokat, és hozzátéve saját merész kreativitását, együttesével egy meglehetősen szuggesztív zenei világot hozott létre. Ebben a világban pedig a közönség is könnyebben fogadja be a muzsikusok messze modern szemléletmódját.
Új albumuk, a „Fix” egy ablak a jövőre. A rajta szereplő legtöbb számot a zenekar 2001-es amerikai turnéjának pittsburghi állomásán, a multimédiás Club Café-ban rögzítették. Az Absolute védjegyének számító stíluskeveredés Strawinsky, Ray Noble és James Brown, valamint az Erkki-Sven Tüür és Mark-Anthony Turnage általi inspirációkban van jelen a felvételen. Az igen aprólékosan kidolgozott kompozíciókat Kristjan Järvi „rendezésében” népes zenésztábor (Mat Fieldes-basszus, Vesselin Gellev-hegedű, Martin Kuuskmann-basszuskürt, Charles Porter-trombita, Mike Seltzer-harsona, Michiyo Suzuki-klarinét, David Rozenblatt-dob, ütőshangszerek) szólaltatja meg, sőt, néhány alkalommal még vendégek is csatlakoznak hozzájuk (Lew Soloff-trombita, Adam Ben-David-billentyűk, Peter Epstein-alt szaxofon, Tian Deseta-elektromos gitár). A borító elején olvasható figyelmeztetés: „Vigyázat! A lemez részegítő groovokat, beateket és mixeket tartalmaz. A teljes Absolute FIX eléréséhez hallgasd elejétől a végéig! Másokat kérünk, legyen belátással, és egyszerre csak egy számot hallgassanak meg! –Kristjan” előre sugallja a szokatlan élményt, amit a befogadó –ha figyelmes zenehallgató– át fog élni. És valóban: a „Fix” élő elemeit aszimmetrikus groovok és fordulatos billentyű-betétek erősítik. Lew Soloff vad, állatias trombita hangjai néhol primitív, nyers vibrálást kölcsönöznek a szerzeményeknek. A korong végén hallható „Cherokee Lounge Mix” és „Biosis House Mix” azt bizonyítják, Järvi valami egészen új, más felé halad: a drum&bass birodalmának kapuit ostromolja.
A cédén egyébként az együttest bemutató képanyag és film is található. Hiába, ezen a téren is haladni kell a korral!

Laczkó Krisztián

2002. 10. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2002. 10. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Absolute: Fix (ENJA Records) cikk képei
Absolute - Absolute: Fix (ENJA Records)Absolute - Absolute: Fix (ENJA Records)