Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Craig David: Slicker Than Your Average (Telstar / Warner)

Craig David - Craig David: Slicker Than Your Average (Telstar / Warner)

Craig David történetét már sokszor hallhattuk. A southamptoni születésű Craig 18 évesen az Egyesült Királyság egy zenei generációjának legnépszerűbb előadója lett. Ha esetleg valaki nem tudná, David volt a legfiatalabb angol előadó, akinek a dala listavezető lett.

Ez a dal pedig nem más, mint a „Fill Me In”, mely 2000 márciusában hódította meg a zene szerelmeseit. Craig „Born To Do It” című debütáló albuma, amelyet a Wildstar 2000-ben adott ki, több mint hét millió példányban kelt el világszerte. Több, mint 20 országban lett arany, platina illetve többszörös platinalemez. A rengeteg elismerés közül, amit a lemez kapott, elég csak megemlíteni a rekordnak számító hat jelölést a UK MOBO díjra. Davidet sok kiváló zenésztársa tüntette ki figyelmével és elismerésével, például Elton John és a U2 énekese, Bono. 2001-ben, mikor az Egyesült Királyság legrangosabb zenei fesztiválján, a „The Brits”-en Craiget sajnálatos módon az említett hat jelölés ellenére semmibe vették, Bono úgy adta elő együttese egyik leghíresebb dalát, a „One”-t, hogy a dalszövegbe épített egy strófát a „Walking Away”-ből. Ám még ez sem változtatott semmit a Davidre oly jellemző szerénységen. A lemezen hallható dalok olyan témákat érintenek, melyekről beszélnem kellett. Az amerikai turné és az, hogy David az Államokba költözött az elmúlt 18 hónapra, újabb híres rajongókat szerzett a fiatal énekesnek. Így tisztelői között tudhatja Missy Elliottot, Jlo-t, Beyoncé-t és Usher-t. A nemzetközi elismerések és magasztaló kritikák mostanra David életének részévé váltak. Craig, akit szinte állandóan körülvesz egyre bővülő rajongóinak köre, mostanra egy igazi világsztárrá nőtte ki magát. Az új albumon, a „Slicker Than Your Average”-en tisztán hallható a fejlődés, melyen David keresztülment. Minden egyes dalba sikerül valami új és eredeti hangzást csempésznie, többféle stílusban énekelnie. Ugyanúgy, ahogyan a „Born To Do It” a pop listákat célozta meg. A címadó dal erős basszus alapú, bluesos R&B szám, energikus urban elemekkel. Az első kislemez, a „What’s Your Flava?” szintén jól beleillik Craig David új hangzásvilágába. A dal erősen basszus alapú és Craig nem fél benne mondanivalójának érzelmes színezetet adni. Tulajdonképpen ez a kislemez jól jellemzi a lemez egészét, melynek producerei a „The Ignorants” volt, vagyis Trevor Henry és Anthony Marshall, akik öt számban segédkeztek Craignek.

Craig David - Craig David: Slicker Than Your Average (Telstar / Warner)

A „Hidden Agenda” című dal pedig Craig érzelmesebb oldalát mutatja meg. A dalban főszerepet kap a spanyol gitár és Craig David régi barátja és segítőtársa, az egykori „Artful Dodger” tag, Mark Hill. A Slicker egyik legnagyobb meglepetése tehát az, hogy az ex Police tag, Sting, közreműködik a „Rise & Fall” című dalban. A dal Sting 1993-ban írt „Shape Of My Heart”-ját használja fel fő témájának. Láthatjuk, amint Sting terelgeti az újonc Craig Davidet a hírnév veszélyei és csapdái között. Az eredetileg harmadik személyben íródott dalszöveget David megváltoztatta, hogy közvetlenebbé tegye, és saját magát helyezze a dal fókuszába. A fiatal előadó új albumát már más kiadónál jelentette meg, de ez nem jelent negatívumot, mert a srác hangzásvilága a régi.

Jónap Tamás

2002. 11. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2002. 11. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2002. 11. 11. 0:00
sajna a lemezt még nem hallottam,de ha kicsit is megközelíti a borítón a képet,akkor nagyon-nagyon jónak kell lennie!
2002. 11. 21. 0:00
Imádom ezt a csávót!!!!!!!!Nagy jól néz ki!!!!!!!És ez az új zene!!!!!!!!Wow!!!!!!! +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Vendég 2002. 12. 03. 0:00
Az első albuma szerintem jobb volt, de ezen is akad 1-2 ígéretes dal.
Vendég 2003. 01. 11. 0:00
Szerintem a regi album naggyon kiraly,de ez is elmegy

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Craig David: Slicker Than Your Average (Telstar / Warner) cikk képei
Craig David - Craig David: Slicker Than Your Average (Telstar / Warner)Craig David - Craig David: Slicker Than Your Average (Telstar / Warner)