Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kaltenecker Zsolt: Triangular Expressions (KCG)

Kaltenecker Zsolt - Kaltenecker Zsolt: Triangular Expressions (KCG)

Kaltenecker Zsolt legutóbbi triólemeze 2001 végén „Rainy Films” címmel került a boltok polcaira, melyen egy teljesen új felállással találkozhattunk (Kaltenecker Zsolt - zongora, Barcza Horváth József - bőgő, Mohay András - dob). Noha Kaltenecker hű maradt egyéni, progresszív main-stream-es stílusához, az akusztikus formáció szakított a korábbi triók rockos játékmódjával, az albumot klasszikus jazz-hangvétel jellemzi.

Ugyanezt a zenei koncepciót követi Kaltenecker Zsolt idén áprilisban rögzített Triangular Expressions című lemeze is. Bár a korong szólóalbumként jelent meg, továbbra is Barcza és Mohay maradtak a szerző partnerei. A hallható zene az egyöntetű Kaltenecker-stílust tükrözi: már a bevezető, „Song For Michel” is a zongorista jellegzetes hangján szólal meg. A felvételen szereplő tíz szám közt Wayne Shorter, Herbie Hancock, Kate Bush és Bud Powell négy örökzöldjének alkalmanként igen lendületes, élénk ritmusú feldolgozása kapott helyet. Érdekesség az „A Thousand Years” című Sting-átirat, melyben a téma a szám eredeti, lírai hangulatába ágyazva nyer árnyaltabb értelmezést. (Személyes örömömre szolgál, hogy egyik kedvencem rátalált másik, nagyra becsült (pop)zenészemre: Kaltenecker Zsoltnak ez már sokadik Sting-feldolgozása.)
A saját művekről elmondható, hogy kompozíciójukban és ritmikailag is összetettek, aprólékosan kidolgozottak. A könnyen befogadható, dallamos szerzemények közt találunk hamísítatlan bőgő-lüktetéssel kísért blues-t (Marching Blues), érzelmes balladát (Farewell) és álmodozós történetet is (I Had A Dream), melyekben a hangnem- és ütemváltásokban gazdag témák előadását ezúttal is sehol sem öncélú, hibátlan zongoraszólók színesítik. A „Triangular Expressions” –akárcsak elődje, a „Rainy Films” – Japánban is megjelenik, tovább öregbítve a szerző és együttese, és ezáltal a magyar jazz remélhetően egyre növekvő hírnevét is.

Kaltenecker Zsolt - Kaltenecker Zsolt: Triangular Expressions (KCG)

(Egyetemi Élet, 2002. november)

Laczkó Krisztián

2002. 11. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2002. 11. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2005. 10. 21. 7:07
Ez egy tr@ger, Zeneől , nem beszelünk.
Vendég 2005. 11. 29. 18:07
Nagypofájú senkiházi , Tró@er
Vendég 2005. 12. 20. 7:55
Ez egy B U N K Ó Azt hiszi Ő az isten. S Z A R H Á Z I
Vendég 2006. 01. 01. 7:21
Csapkodja a billentyűket , szaladgál a skálákon egy han nem igaz jazz AZ NEM ILYEN !

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Kaltenecker Zsolt: Triangular Expressions (KCG) cikk képei
Kaltenecker Zsolt - Kaltenecker Zsolt: Triangular Expressions (KCG)Kaltenecker Zsolt - Kaltenecker Zsolt: Triangular Expressions (KCG)