Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Jony Iliev & band: Ma Maren Ma (Asphalt Tango Records)

Jony Iliev - Jony Iliev & band: Ma Maren Ma (Asphalt Tango Records)

Hamisítatlan cigányzene a Balkánról, varázslatos utazás a bolgár cigánynegyedek sikátorainak és éjszakai klubjainak különleges világába. Az újdonsült Asphalt Tango Records első kiadása, Jony Iliev és zenekarának „Ma Maren Ma” című lemeze ígér tartalmas szórakozást az effajta zene kedvelőinek.

A „Ma Maren Ma” az idén nyáron alapult Asphalt Tango Records gondozásában megjelent legelső lemez. A kiadót a Piranha Records és az Asphalt Tango produkció közösen hozta létre, hogy a cigány- és a balkán zenei világban szerzett tapasztalataikat egy olyan lemezkiadó formájában egyesítsék, mely erre a területre specializálva törekszik új, eddig ismeretlen művészek felfedezésére, és zenéjük terjesztésére világszerte.
Jony Iliev és együttesének korongja kitűnő választásnak bizonyult a meggyőző kezdéshez. A bolgár cigány énekes lemezén egy lenyűgöző utazásra invitálja a hallgatót Szófia cigánynegyedeinek világába, az éjszakai klubok hangulatába. A zenekar nem véletlenül a megújuló bolgár Roma-Sound legjelentősebb képviselője. Zenéjükben egy igen sajátságos hangon ötvöződik a szülőföldjük iránti nosztalgiázás, a poros sikátorok utcáinak élete, az amerikai álomról való merengés hangulata. A gitáron, harmonikán, szaxofonon, klarinéton, dobon és bőgőn megszólaló szerzemények hol felszabadult, vidám taktusokkal, hol pedig bánatos, panaszos dallamokkal kísérve vezetnek el egy olyan életérzésbe, melyet egyik oldalról a szenvedély, a szabadság és az élet élvezete, másik oldalról pedig kétségek, szegénység és diszkrimináció övez. A dalokban ez az ellentmondásosság fogalmazódik meg, Iliev roma nyelvű éneke és a kidolgozott hangszerelés pedig valóban hatásossá teszi a számokat. Érdekesség, hogy a lemezen vendégszerepel többek között a bolgár nemzeti ütőhangszerek játéktechnikáját megújító ütőhangszeres virtuóz, Stoyan Yanculov.

Laczkó Krisztián

2002. 12. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2002. 12. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
2003. 01. 16. 0:00
Fantasztikus a lemez, egy véletlen folytán jutottam, hozzá, de egyszerűen beleszerettem. Imádom ezeket a balkáni zenéket, ha esetleg valaki tud, még balkáni előadókat, örülnék ha megírná ide. Köszi-
Vendég 2003. 01. 18. 0:00
Tudok párat, ha bövebben érdekel, irj mailt... rogex@freemail.hu

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jony Iliev & band: Ma Maren Ma (Asphalt Tango Records) cikk képei
Jony Iliev - Jony Iliev & band: Ma Maren Ma (Asphalt Tango Records)Jony Iliev - Jony Iliev & band: Ma Maren Ma (Asphalt Tango Records)