Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Nikola Parov – Naplegenda (Tom Tom Records)

Riverback - Nikola Parov – Naplegenda (Tom Tom Records)

Egy művészt semmi sem inspirál jobban, minthogyha kihívással találja magát szemben” – állítja Nikola Parov. Az a zenész, aki a RIVERDANCE szólistájaként járja a világot évek óta. Egy olyan művésznek, aki jelenleg a föld egyik legkeresettebb produkciójának a tagja valóban nehéz méltó kihívással találkoznia. Főleg nem Magyarországon!

„Ám ez a kisebb csoda mégis megvalósult. A Magyar Állami Népi Együttes koreográfusai és lelkes táncosai nagyon jó, motiváló partnereknek bizonyultak Nikola zenei ötleteinek megvalósításában. Bizonyíték erre a nemrég megjelent Naplegenda című album, amelynek dalai alapján elkészült egy negyven táncost felvonultató káprázatos „show”. Nem véletlen az idézőjel a „show” szó körül, hiszen jelen esetben nem olcsó közhelyeket felvonultató szemfényvesztésről van szó, hanem a Kárpát-medence népzenei hagyományain alapuló friss, kreatív, szellemében 21.századi táncszínházi csodáról. A csoda kifejezés sem túlzás, ugyanis az albumon túl az eddig lezajlott előadások is bizonyították, igenis lehetséges új színt hozni a hazai néptánc és népzene palettájára. Az albumról a szerző így vélekedik: - „Varázslatos és hátborzongató zenei világ született, amely a koreográfiák látványával párosulva lélegzetelállítóan monumentális és ugyanakkor meghitt és bensőséges.” Sokak szerint végre világszínvonalú magyar színpadi produkció született.

Riverback - Nikola Parov – Naplegenda (Tom Tom Records)

Ha belegondolunk, nem is történhetett másként, hiszen a fergeteges tánc-show szereplői a Magyar Állami Népi Együttes (most már: „Hagyományok Háza”) művészei, valamint a legkiválóbb hazai zenészek és énekesek soraiból kerültek ki. A koreográfus, Mihályi Gábor ezért a munkájáért elnyerte „Az év legjobb alkotója” címet. A népzenét és a world-music stílust kedvelő lemezgyűjtők szívét már hónapokkal ezelőtt megdobogtatta a produkció valamennyi dalát tartalmazó CD, amely a Tom-Tom Records gondozásában látott napvilágot. A korábban kizárólag színházi körülmények között bemutatott mű idén nyáron több szabadtéri színpadon is látható volt, méghozzá világszínvonalú köntösben! Az előadás a XXI. század nézőinek minden igényét kielégítve olyan színpad-, hangzás-, és fénytechnikai megoldásokkal került bemutatásra, amely a legkényesebb elvárásoknak is megfelelt. A felejthetetlen élményről negyven táncos, kilenc zenész, énekesek, hangfalerdők, computer-vezérelt lámpák tucatjai és speciális látvány-effektek gondoskodtak. A Naplegenda nyári turnéját közel 60.000 ember látta. Az évad kezdetével a produkció ismét visszatér a színházak és sportcsarnokok színpadaira.

Jónap Tamás

2001. 10. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
VENDÉG 2013. 09. 28. 9:46
TETSZIK..!
VENDÉG 2015. 03. 04. 9:46
Szuper!
VENDÉG 2015. 03. 07. 10:14
Klassz!))
VENDÉG 2015. 03. 10. 8:58
..)))VENDÉG

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Nikola Parov – Naplegenda (Tom Tom Records) cikk képei
Riverback - Nikola Parov – Naplegenda (Tom Tom Records)Riverback - Nikola Parov – Naplegenda (Tom Tom Records)