Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

HIP HOP Mission 2002 (Warner)

Animal Cannibals - HIP HOP Mission 2002 (Warner)

Az Animal Cannibals évek óta a műfaj hirdetésével, népszerűsítésével van elfoglalva, egyfajta tao-t követve a zene sokszerűségében, és az ipari szórakoztatáson felül. Kezdődött a misszió a FILA Rap Jam sorozat sok éves sikerével, amely felfedezettek egész sorát ismerhette meg a nagyvilág ezen események keretében (lásd Fekete Vonat, Sub. Monster, Kicsi G.). A tehetségkutató sorozat, mint intézmény feltámadt kissé hosszúra nyúlt téli álmából, a gondolat és az elképzelés valója pedig a Mission 2002 korongján csillog vissza ránk egy pislákoló fényforrás által.

A 4 hazai metropolisban (Budapest, Zalaegerszeg, Szeged, és Miskolc) megrendezett versenyre több száz ifjú titán jelentkezett, akik célként tűzték ki maguk előtt, hogy stúdióidővel és lemezszerződéssel gazdagabban térnek haza. A szakavatott zsűri által a 20 legjobbnak ítélt felvételt hallhatjuk ezen az anyagon. Ismertebb zenekar nevekkel csak a két lábon járó hip hop lexikonok fognak találkozni, ilyen például a Fürkésző Elemek, a Rebellió és a Dynasztija.

A lemez remekül illusztrálja a hazai hip hop helyzetét: az egyetlen kohéziós erő, amely életben tarja ezt a műfajt, maga a kilátástalanság és állandó reménykedés az ipari zene fölött aratandó győzelem anomáliájában. Néhány felvétel totális és felhevítő hatásokkal megáldott igénytelenségétől eltekintve, számos kellemes alkotással is szembe találkozhatnak hazai rap zenére kiéhezett hallójárataink. A zenei paletta mostoha gyermekének újabb darabjának megértéséhez, viszont kedves hallgató nyitottan és türelmesen álljon hozzá. Engedjük magunkhoz közel a lemezt, hogy megérthessük ezeknek a fiataloknak a gondolatait, vágyait, amelynek egyöntetű alkotó eleme a végtelen optimizmus és a mindent elsöprő lendület.

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a magyar hip hop-ban már nem fedezhető föl az a gyermeki naivitással megáldott humor és könnyedség, mint évekkel ezelőtt. Hiába, a vadkapitalizmus annyira rányomta bélyegét a rap feltörekvőben lévő tehetségeire, hogy már csak szigorúan egy témát szolgáltasson a dalszerző poétáknak, jobban mondva dalszöveg íróknak: ez pedig a fentebb említett divat/nem divat ellentét, a kiadók elnyomó politikája és a végeláthatatlan gépsor, amelyről csak özönlenek a 1,5 éves futamidőre tervezett és megalkotott formációk.

Mihez kezdenénk rap rajongók, az Animal Cannibals és országban fellelhető rapperek sokaságának szélmalomharca nélkül…

Simon Péter

2002. 12. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2002. 12. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2002. 12. 13. 0:00
király
Vendég 2003. 01. 17. 0:00
A kedvencem az egyuttest es nagyon szeretem oket
Vendég 2003. 01. 31. 0:00
a cikk nem fedi a valóságot, a 90-es évek elején sem a móka és humor jellemezte a hazai hiphop-ot, nem tudom honnan veszi a cikkiró. Ennyit erről
Vendég 2003. 05. 29. 0:00
király ez a két srác!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

HIP HOP Mission 2002 (Warner) cikk képei
Animal Cannibals - HIP HOP Mission 2002 (Warner)