Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Zoltán Lantos’s Mirrorworld: Tiptoe Ceremony (BMC Records)

Lantos Zoltán - Zoltán Lantos’s Mirrorworld: Tiptoe Ceremony (BMC Records)

„Napjaink zenéjének nagyon magas szintű példája ez a muzsika. A zenekari munkát, a szólókat és a kompozíciókat éppoly elragadónak tartom, mint a különféle zenei kultúrák természetes házasítását: nincs benne semmi erőltetett, éppen úgy hangzik, ahogyan kell. Ahányszor csak meghallgatom, annyiszor élvezem az újabb és újabb felfedezéseket.”

Ha magunk is megismerkedünk Lantos Zoltán legújabb lemezével, Charlie Mariano a borítón olvasható szavait kölcsönözve, méltán helyeselhetjük a világhírű jazz zenész gondolatait. A Tiptoe Ceremony előbbiekben felsorolt erényei közül mégis talán a természetességet érdemes leginkább kiemelni. A zenekar tagjai ugyanis mindnyájan nagy kvalitású muzsikusok, meghatározó egyéniségek, jellegzetes játékstílusuk azonban magától értetődő könnyedséggel egyesül a korong sokszínű, izgalmas zenei világában, mely ezáltal valóban „újabb és újabb felfedezéseket” rejteget számunkra. A magyar népzene, a modern jazz és az indiai klasszikus zene elemeiből építkező felvételen szereplő, dallam- és ritmusvilágukban egyaránt változatos szerzeményekben hol mélységes szellemi áhítatban, hol oldottabb, vidám hangulatban, és mindvégig tartalmas gondolatisággal telve bontakoznak ki az ötletgazdag témák.
A albumot természetesen a szerző Lantos Zoltán észak-indiai klasszikus zenén érett egyénisége határozza meg leginkább, a hangvétel mégis a zenésztársak talentuma által teljesedik ki. Horváth Kornél Európa egyik legkiválóbb ütőhangszeres játékosaként úgymond már önmagában is valódi ritmusszekció, mellette nem is érezzük hiányát a felállásban külön basszushangszernek. Dresch Mihály jól ismert, népies szaxofonozása hazai árnyalatokkal színezi a hangzást, és külön öröm, hogy a cédén többször is élvezhetjük gyönyörű fuvolajátékát. Juhász Gábor mértéktartó gitározása a háttérben magabiztos kifinomultsággal hozza a témák alapját, elektromos gitárszólói pedig érdekes részletei az akusztikus hangszerelésnek.
Két kompozícióban a magyar jazz-zenei élet számos produkcióból ismert vezető férfi énekesét, Winand Gábort hallhatjuk vendégszerepelni, akinek megszokott énektechnikáját új környezetbe ölelik a dalok, míg másik meghívottként Szalai Péter szintén hangjával, illetve tabla-játékával járul hozzá az indiai stílusjegyek gazdagításához. A keleties légkör egyébként Lantos Zoltán öthúros hegedűjének szólamain kívül a tradicionális tarangini és a tibeti éneklő edény hamisítatlan tónusai által válik még hatásosabbá a lemezen.
A Tiptoe Ceremony, a rajta muzsikáló, igényességet és minőséget garantáló művészek nevének biztosítéka mellett minden egzotikuma, szenvedélye, misztikuma által újabb csemegével szolgál a world jazz, és Lantos Zoltán tükörvilágának kedvelői számára.

Lantos Zoltán - Zoltán Lantos’s Mirrorworld: Tiptoe Ceremony (BMC Records)

(Egyetemi Élet, 2003. április)

Laczkó Krisztián

2003. 03. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2003. 03. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Baba 2015. 07. 21. 8:10
Klassz))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zoltán Lantos’s Mirrorworld: Tiptoe Ceremony (BMC Records) cikk képei
Lantos Zoltán - Zoltán Lantos’s Mirrorworld: Tiptoe Ceremony (BMC Records)Lantos Zoltán - Zoltán Lantos’s Mirrorworld: Tiptoe Ceremony (BMC Records)