Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Edvin Marton: Strings n’ Beats (BMG)

Edvin Marton - Edvin Marton: Strings n’ Beats (BMG)

Edvin Marton nekirugaszkodott és egy határozott mozdulattal ráült kis hegedűjére – egyszerűen nem volt már kedve gyakorolni rajta, és azt remélte, hogy ily módon tönkreteheti a kínzóeszközt. Még csak 3 éves sem volt akkor. De esélye sem maradt. Az apa egy magyar kisváros zeneiskolájának hegedűtanára volt, az anya szintén foglalkozott a hegedűvel.

Egyértelmű volt, hogy Edvinnek karriert kell csinálnia. Kicsivel később agyafúrt módszerekkel próbált kibújni az egyébként jó szándékú kényszer alól – magnószalagra vette hegedűgyakorlatait, majd berakta a kazettát, és a szabadban csavargott, míg a szülők fiuk igyekezetével megelégedetten, a nagyszobában ültek. De semmi nem segített – zenészi körökben fantasztikus tehetségéről beszéltek és Edvin már 9 évesen elindult a világba tanulni. Elnyert egy tehetséges gyerekeknek szóló ösztöndíjat a moszkvai zeneművészeti főiskolára, ahol az iskola zárdájában kellett laknia. Edvin már akkor igen csinos fiúcska volt. Kifutók és partyk állandó vendége lett nem csak Moszkvában, hanem a világ legjobb tanárainál végzett további zenei tanulmányai közben hamarosan Bécsben, Londonban, Budapesten, sőt még New Yorkban is. New York lenyűgözte őt – a Guilliard School-beli tanulmányai során kellett először igazán megerőltetnie magát, mert nagy volt a konkurencia. Egyébként minden az ölébe hullott. Egészen fiatal korában kezd el különböző zenekarokkal turnézni. A bécsi Konzerthaus, a Berlini Filharmonikusok, sőt a Carnegie Hall színpadán is állt – ez utóbbin elcsodálkozott, mert az ottani nézőközönség nagyon lazán vette a színpadon történteket – olyan volt, mint egy pályaudvar: az emberek lökdösődtek, édességeket ropogtattak és néha még egy-egy mobiltelefon is megcsörrent. Edvin napjai tehát végnélküli gyakorlásból, kadenciákból, triolákból álltak, ezenkívül utazás egyik városból a másikba, esténként koncertek. De éjszaka Edvin Marton raver-ré változott: A különböző városokban hajszolta a klubok groove-os ritmusvilágát. Ez nem maradt következmény nélkül. Bármennyire szerette Edvin a klasszikus zenét a maga csodálatos szerzeményeivel – és mai is szereti – valami egyénit akart alkotni. Ki akarta magát próbálni. Elektronikus, digitális zenét akart csinálni. Egészen biztos, ha Mozart ebben a korban élne, ő is pont így komponálna. Nemcsak a zene Edvin Marton életének nagy szenvedélye – szereti a nőket is. Hogy szőke vagy barna – ezt nem határozta meg. De legyenek jókedvűek és élénkek, és tudjanak érdekesen mesélni. A CD-jén megtalálható dalok közül sokat egy nővel kapcsol össze, de csak sejtelmesen mosolyog, ha az ember valami pontosabbat akarna a hölgyről megtudni. A hallgató fantáziájára bízza, hogy a dallam egyes részleteihez odaképzelje a megfelelő asszonyt.

Jónap Tamás

2003. 03. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2003. 03. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2003. 04. 05. 0:00
Edvin Marton - akit egyébként Csűry Lajosnak hívnak - egy rendkívül beképzelt, ostoba, unintelligens, műveletlen, ízléstelen és iszonyú sznob figura, őt idézem: "a nagyi nevét kellett felvennem, mert ez a Csűry túl balkáni, túl alantas, és nekem világkarrier kell". Jó, ez csak egy apróság, valójában nem tudom itt pontosan megmagyarázni, miért alakult ki róla ez a vélemény azok között az emberek között, akiknek van "szerencséjük" személyesen ismerni őt. A hegedülése egy dilettáns amatőrizmus, hányingere támad az embernek, ha rá kell közben nézni. Minden mű, mesterkélt, üres "művészkedés", a látvány a lényeg, ezt különben nem nehéz felfedezni produkcióiban. Az igazi szakma megdöbbenéssel szemléli ennek a nyálas szépfiúnak a karrierjét, aki egyébként milliomos létére a családját hagyta éveken át szinte a nyomorban tengődni. A saját céljai érdekében bárkiből képes hülyét csinálni, az ilyenre mondják: az anyját is eladná. Árad belőle a felületesség, a mesterkéltség, és tudom, mindez nem számítana, hiszen "művészról" van szó. De mielőtt bárki ezt mondaná, javaslom, nézze meg egy kicsit alaposabban, miről beszél. Az, hogy valakinek a hangszertechnikája viszonylag jól működik, még nem avatja igazi zenésszé, mert ez a belülről jövő, zenei tehetségből fakadó, az embereket magával ragadó mentális erő feladata. Mindez belőle hiányzik. Lehet hogy meglepő, de mindezt egyáltalán nem féltékenységből, vagy bosszúvágyból írtam. Pusztán azért szántam erre időt, mert nagyon bosszant ez a csúnyán felborult erkölcsi és morális értékrend, ez az antikultúra, amivel jó ideje bombáznak minket a médiák, igénytelenül, válogatlanul, a felületességet állítva be példaként. És teszik mindezt úgy, hogy gyakorlatilag alternatívát sem szívesen hagynak, hiszen az rontja a "piacképességet". Kultúrálisan (is) nagyon rossz irányba tartunk, és ennek Csűry Lali újabb míves bizonyítékát szolgáltatja. Ne dőljetek be neki.
Vendég 2003. 08. 05. 0:00
honnan lehet ilyn edvin marton számokat letölteni ha tutok ilyet ami ingyenes akor irjátok ide le plss!!!! köszönömelöre is
Vendég 2003. 09. 26. 0:00
nekem tetszik
Vendég 2003. 09. 29. 0:00
Zseniálisnak tartom a vonós hangszeren való játéknak ezt az igazán temperamentumos, magávalragadó, látványos, sokszínű változatát!A hozzáértés tagadhatatlan, az ember figyelmét azonnal felkelti ez a virtuóz játék.Hétvégén volt szerencsém hallani tv-n keresztül,és teljesen felpezsdített!Ha tudja v.ki,hol szerezhetném meg az albumát, tudassa velem!köszönöm

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Edvin Marton: Strings n’ Beats (BMG) cikk képei
Edvin Marton - Edvin Marton: Strings n’ Beats (BMG)