Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Dhafer Youssef: Digital Prophecy (ENJA Records)

Dhafer Youssef - Dhafer Youssef: Digital Prophecy (ENJA Records)

A crossover zenei koncepciók közül a legértékesebbek közé tartoznak azok a produkciók, melyek mélyen gyökerező stílusok autentikus mondanivalóját friss tartalommal megtöltve ültetik át a jelenkor húsbavágóan modern zenei közegeibe. Amellett, hogy esetenként ilyenkor valami maradandóan új születik, a XXI. századi hangzás gyakran nagy múltú értékekre irányítja a bolyongó figyelmet.

A tunéziai származású énekes és lantjátékos Dhafer Youssef pályáját a fenti érdem dícséri. A művész zenéje a dzsessz és a rock stílusjegyeit felhasználva elsősorban az iszlám szúfizmus misztikus muzsikájából merít, s mindezen hatások az elektronika hangzásvilágában ötvöződnek meglehetősen magas szinten maivá. Youssef már első két albumával kiérdemelte az értő közönség nagyrabecsülését, és legújabb, Digital Prophecy című lemezével sem okoz csalódást nekünk. A felvételt meghatározó antik misztikum visszhangja a bensőséges arab-színezetű kompozíciókban a témák dallamvilága, Dhafer mélyen megérintő, áhítatos énekstílusa és letisztult egyszerűségű oud-játéka mellett az indiai fuvola hangjai által érvényesül még inkább. A szellős elektronikus effektek, választékos fúziós megoldások által összeházasított ódon és modern, a szent és a profán találkozásának köszönhetően a korongon hallható egyfajta rejtélyes intenzitású hardcore-meditációs zene napjainkban méltán értelmezhető nagyon is aktuális üzenetként, mi több, jóslatként.

Dhafer Youssef - Dhafer Youssef: Digital Prophecy (ENJA Records)

Hajdú-Bihari Napló, 2003. június

Laczkó Krisztián

2003. 06. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2003. 06. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2005. 09. 24. 14:23
ca va. et toi? :-)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Dhafer Youssef: Digital Prophecy (ENJA Records) cikk képei
Dhafer Youssef - Dhafer Youssef: Digital Prophecy (ENJA Records)Dhafer Youssef - Dhafer Youssef: Digital Prophecy (ENJA Records)