Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Vedres Csaba – Fohász (Periferic Records)

Vedres Csaba - Vedres Csaba – Fohász (Periferic Records)

Manapság már észre sem vesszük, hogy kicsi világunk milyen szokatlan, színes dolgokat emel ki jelenünk szürke hétköznapjaiból. Hol a rockot házasítja az operával, az alternatívat a népzenével, a jazzet az undergrounddal, hol pedig beleun saját vontatottságába, s hogy kifejezze tiszteletét a klasszikus zene iránt szabadon ereszti kreativitását és megszüli Vedres Csaba improvizatív, érzelmekkel teli zenéjét.

Kevés olyan modern gondolkodású zongoraművész van, aki nem fél megmutatni a hangszerben rejlő avantgard világ bensőséges természetét. Intuitív játékát áthatja belülről fakadó egyénisége. Szaggatott, ugyanakkor koncepciózus vonalvezetése hol klasszikus hangot üt meg, majd egy lélegzetvétel erejéig lelassul, és pillanatok alatt a ragtime verítékes játékába csap át. Ha zongorával festeni lehetne, Vedres egy olyan szomorú álom festményének mozaikját vinné vászonra, amely megfejthetetlen azok számára, akik félnek saját lelkük zugaiban kutakodni. Hogy megértsük rapszódikus játékát, vegyük magunk mellé kedvenc plüssállatunkat, egy bögre teát és halkan indítsuk útjára a lemezt..

Vedres Csaba - Vedres Csaba – Fohász (Periferic Records)

A Fohász, Vedres legszebb és legkomorabb számainak gyűjteménye. A művészien megformált tok tartalmazza azokat az eddig kiadatlan kompozíciókat is, amelyeket egyediségük miatt a szerző egyik albumára sem tudta érzelmileg elhelyezeni („Szabad ötletek jegyzéke”). Az első tíz futam Horváth László énekhangjával egészül ki, akivel közösen egyébként az After Crying nevű formáció magját alkotják.

„Fő zenei célkitűzésem az, hogy olyan modern klasszikus mértékkel is értékelhető darabokat írjak, amelyek egyben nem hallgathatatlanok” – írja Vedres. Jaume Pujol, Michael Ezzo és Böszörményi Gergely ajánlásával a lemez méltó arra, hogy helyet foglaljon a műértők polcain.

Ferenczi Attila

2004. 02. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2004. 02. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2004. 05. 19. 0:00
Kedves Attila, Nem működik az itt megadott cimed.
Vendég 2006. 03. 24. 9:39
"Az első tíz futam Horváth László énekhangjával egészül ki, akivel közösen egyébként az After Crying nevű formáció magját alkotják." - ezt a hülyeséget már le kéne innen venni, mert hitelrontó!!!
Vendég 2009. 04. 07. 12:50
Mondom: "Az első tíz futam Horváth László énekhangjával egészül ki, akivel közösen egyébként az After Crying nevű formáció magját alkotják." - ezt a hülyeséget már le kéne innen venni, mert hitelrontó!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Vedres Csaba – Fohász (Periferic Records) cikk képei
Vedres Csaba - Vedres Csaba – Fohász (Periferic Records)Vedres Csaba - Vedres Csaba – Fohász (Periferic Records)