Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Mitsoura (Bartha Bt.)

Mitsoura - Mitsoura (Bartha Bt.)

Nemrégiben olvashattatok oldalunk hasábjain az újonnan alakult Mitsoura együttes koncertjéről, mely a Tarfóban került megrendezésre. Budapest ki volt plakátozva, a médiában pedig hol szkepticizmussal , hol rajongással beszéltek arról, milyen is lesz majd, születik-e új csillag, vagy csak egy nagyra fújt művészlufi fog szétpukkanni. Igazából mindenki csak a száját legeltette hangzatosabbnál hangzatosabb frázisokon, hol túldimenzionálva, hol alulbecsülve Mitsouráék próbálkozsát- tekintve, hogy senki sem tudott semmit.

A koncert után érthető, hogy korábban külön kihangsúlyozták: nyitottnak kell lennünnk, mert nagyon sokrétű, többdimeziós zenét kell befogadnunk. Így is lett. Az legsúlyosabb ipati zörejeken és etno hangszereken át, dobok, citera, a háttérben kavaróg fényjátékok és Miczura Ankió felejthetetlen énekhangsja tette varázslatossá az estét. Bevallom rég vettem részt olyan előadáson amely ilyen mély benyomást gyakorolt rám – eddigi életem legspirituálisabb élménye volt. A fény, az emberek olyan megfoghatatlan légkört árasztottak, melynek nyugalma ugyan cérnaszálon függött, mégsem akadt egyetlen éles pillanat sem, ami feldúlta volna a tér álmosító légkörét.

Mitsoura - Mitsoura (Bartha Bt.)

Mitsouráék megható, magával ragadó, néhol progresszív, misztikis zenéjük egyedisége mintha valmilyen kozmikus tér mélyéről visszhangzana és lassú mély búgásával zsongana körül - emberfeletti képességekről tesz tanúbizonyságot. Anikó mesterien kezelt hangja olyan átható erővel képviselteti magát, amely minden hallgatót csodálatra ösztönöz és révületbe ejt, már-már azt hisszük valamiféle varázslatnak vagyunk részesei. Ki gondolná, hogy amit hallunk: régi cigány énekek? Minden egyes hang a legutolsó harmickettedig olyan megvilágításba kerül, amelyben ugyan elveszt valamit autentikus mivoltából, de kontrasztjai sokkal erősebbek, kontúrosabbak lesznek, olyannyira, hogy már nem is cigány zenét, nem is etnot hallgatunk, hanem egy olyan névtelen dallamvilágban lubickolunk, amelyet annyira közelinek érzünk, hogy megérinti lelkünket.

Aki ott volt tudja, hogy nem a levegőbe beszélek. A citera, a dobok a fejbe mélyen bekúszó bódító basszusok és a gyermeki szépségű énekhang olyan világok, amelyek egymást áthatva emelik magabsa a végtelen hangáradatot. Páratlan élmény mindenkinek aki még hisz a csodákban.

Ferenczi Attila

2004. 04. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2004. 04. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2004. 05. 06. 0:00
Én koncertjükön voltam. az nagyon jó volt
Vendég 2004. 05. 29. 0:00
Én most hallgatom svarcban (MP3), de holnap loholok megvenni, ilyet már régen hallottam.
Vendég 2004. 08. 22. 0:00
Most hallottam Őket a Savaria Karneválon. Jól halottam Dolbi szorránd volt? Őrületes koncertet nyomtak. Ilyet még soha nem hallottam. Azt hiszem nem is lehet ezt szavakba önteni. Multimédiás koncert néven futott a dolog... Még jó hogy nem maradtam le róla. A kivetítőn felsejlő motívumok és figurák nagyon harmonikusan lettek összeválogatva. Egyszóval: földön túli volt
Vendég 2004. 09. 28. 0:00
Bocs, de szerintem Mónikának hívják!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Mitsoura (Bartha Bt.) cikk képei
Mitsoura - Mitsoura (Bartha Bt.)Mitsoura - Mitsoura (Bartha Bt.)