Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Belga: Jön a Gólem! (VanDzsíRekordsz)

Bëlga - Belga: Jön a Gólem! (VanDzsíRekordsz)

Még a kétezres év derekán, internetről töltöttem le valami Belga nevű, elborult zenekar demo-it, akiknek szövegeit még a tágabb környezetem sem tűrte el, csak a hasonló gondolkozású haverok, így maradt a füllhallgatós ismerkedés a zenekarral. Ma ez a formáció, már második hivatalos lemezét jelenteti meg, méghozzá nem kis sikerrel övezve.

Szerettem volna kielemezni a dalokat mondanivalójuk szerint, de annyi poén és antiszociális szöveg fröccsenet található rajta, hogy erről hely és idő hiányában inkább lemondtam.
Aki egyszeri hallgatás után feladja a Gólemet, annak nem való ez a lemez, és valószínű, felsőbbrendűségi érzetében határozottan elutasítja ezt a 'fertelmes-szemetet', azonban, aki túljut legalább kétszer rajta, az utána újra meg újra meg fogja hallgatni.
Eszméletlen iróniával karikíroznak ki a dalokban egyes társadalmi rétegeket, lehet az akár egy gettó-paprika árus, vagy egy divatbuzi retro-fashion-király. Az ezekhez párosuló orgánumok, amivel megszólalnak a dalok, mind egy-egy telitalálat! A szövegek rávilágítanak egyszerű hétköznapi szituációkra, rádöbbentenek a mindennapi primitívségünkre. Persze mindez humor és irónia, amit csak azok érthetnek igazán, akik nem csak a felszínes, szájba adott vicceken tudnak nevetni.
A háttérzene - mert itt igazán másról nem beszélhetünk - is jól illik az egyes odamondások stílusához, frankó vokálokkal, effektekkel kiegészítve. Nincs két, még csak hasonló dal sem, és ezért sem unalmas, az amúgy 72 perc hosszúságú lemez.
Akinek rossz a hangulata, antiszociális kedvében van, vagy egyszerűen csak nyitott a látszólag egyszerű, de valójában rejtetten összetett zenékre, annak bizonyosan be JÖN majd A GÓLEM! Figyelem, többször kell meghallgatni!

A végére még egy friss, de nem mérvadó Belga információ: a Gólem után hamarosan jön Európa legjobb honlapja is. :)

Gab

2004. 05. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2004. 05. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2004. 05. 11. 0:00
Tök jó a lemez!!!! Főleg a "Gyere kislány, gyere" című szám!!! Pinkvin
Vendég 2004. 05. 11. 0:00
Patent ! ! !
Vendég 2004. 05. 11. 0:00
Az új albumot még nem hallottam de az előző az nagyon király volt(Majd megszokod)
Vendég 2004. 05. 13. 0:00
jó én

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Belga: Jön a Gólem! (VanDzsíRekordsz) cikk képei
Bëlga - Belga: Jön a Gólem! (VanDzsíRekordsz)