Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Troy – Filmzene (Warner)

Filmzene - Troy – Filmzene (Warner)

Az idei nyár egyik nagy durranásaként harangozták be a Trója c. filmet. A zenéről nem sokat beszéltek se a reklámok, se a szokásos trailerek. Semmit nem tudtam, James Horner nevén kívül a lemezről. Aztán amikor megnéztem a monstre mozit teljesen újdonság varázsával ragadott meg a filmzene. Kellemes klasszikus trackek, a végén egy ismeretlen sztár talán legmeglepőbb pop-bravúrjával.

James Horner 1978 óta 141 filmhez írt zenét: többek között a Titanichoz (ezt a korongot több változatban is megjelentette a kiadó), a Rettenthetetlenhez, az Egy csodálatos elméhez és az Apollo 13-hoz. Idén szerezte hatodik Oscar-jelölését a Ház a ködbenért. Ahhoz képest, hogy nem vagyok oda nagyon az úgynevezett score-os filmzenékért, kellemesen csalódtam a Trójában. Ez a filmre is igaz, de most nem a filmről regélek itt nektek, hanem a zenéjéről. Érdekes, hogy a korong európában és Amerikában más borítóval jelent meg, az eltérés a korong utolsó track-je között is megjelenik: az európai változatban az utolsó szám a „Remember”, míg az amerikai változatban az „End Credits” hallható. Az eltérés nem nagy, a lényeg, hogy mindkettő változaton szerepel a Josh Groban féle „Remember” c. dal. A CD egyetlen pop daláról van szó. Amikor néztem a filmet, jobban mondva végét a stáblistát böngészve egyszerűen megdermedtem, mikor elhangzott a fent említett felvétel. Felmerült a kérdés, hogy ki ez a figura, hol hallottam tőle korábban valamit. Pár nappal később utánajártam és megállapítottam, hogy egy újonc emberkéről van szó. Josh Groban gyönyőrű dala Tanja Tzarovska segítségével szólal meg, az ember szinte szárnyal a nótától. Groban nemrég jelentette meg „Closer” c. korongját, az egy csapásra sztárrá vált srácnak ez már a második lemeze. A nem mindennapi pop-bravúrral szinte elvarázsolta az embereket. Mellesleg a szerzemény, vagy nevezzük inkább duettnek, tökéletesen illik a filmhez. Szóval Groban karrierje beindult, hála James Foster producernek, no meg James Hornernek.

A filmzene album mindegyik dala kiváló, nehéz lenne egyet-egyet kiragadni a több, mint 70 perces anyagból. Ajánlható a kezdeti „3200 Years Ago”, a kellemes „Troy”, vagy éppen a sokat említett „Remember”.

Tracklista:
1. 3200 Years Ago
2. Troy
3. Achilles Leads The Myrmidons
4. The Temple Of Poseidon
5. The Night Before
6. The Greek Army And Its Defeat
7. Briseis And Achilles
8. The Troyans Attack
9. Hector’s Death
10. The Wooden Horse And The Scking Of Troy
11. Through The Fires, Achilles ... And Immortality
12. Remember (performed by Josh Groban and Tanjy Tzarovska)

Jónap Tamás

2004. 05. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2004. 05. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2004. 06. 06. 0:00
Nekem is nagyon tetszett a filmzene, egyetlen gyenge pontja a trombitákban felhangzó dallam (fi so la so), ami önmagában még nem lenne baj, csakhogy ez a fordulat már korábban meghatározta egy film zenei világát, mégpedig az Ellenség a kapuknál címűét. (Mondhatni monotematikus, s éppen ez a dallam az egyetlen benne...)
Vendég 2004. 06. 14. 0:00
Szerintem nagyon jó a zene, igaz még csak 1szer hallottam, de nagyon tetszik!!! Ha valaki megtudná mondani, hogy honnan lehet letölteni, vagy le lehet-e tölteni, azt nagyon megköszönném!!!!!!!!
Vendég 2004. 06. 15. 0:00
Én még nem hallottam a zenét,de A film nagyon jó volt. az egyik kedvencem lett. na sziasztok
Vendég 2004. 07. 27. 0:00
Egyszerűbb lenne megvenni, mint töltögetni, nem gondolod?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Troy – Filmzene (Warner) cikk képei
Filmzene - Troy – Filmzene (Warner)