Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ray Charles: Ray (Warner)

Filmzene - Ray Charles: Ray (Warner)

Bár a tizenkétszeres Grammy díj nyertes Ray Charles már nincs közöttünk, az ő örökérvényű zenéje tovább él a RAY filmzenében, mely a Taylor Hackford által rendezett filmhez készült. A Universal Pictures Ray c. filmje, melynek címszerepét Jamie Foxx alakítja, február 3-án került bemutatásra a hazai mozikban.

A legendás előadónak emléket állító lemezen 17-et hallhatunk legnagyszerűbb dalai közül, olyan klasszikusokat mint az “I’ve Got A Woman,” a “(Night Time Is) The Right Time,” a “Georgia On My Mind,” a “Hit The Road Jack,” és a “Let The Good Times Roll.” A filmzenéhez olyan albumokról válogattak dalokat mint a Ray Charles (Hallelujah I Love Her So), a The Genius Sings The Blues, és a Modern Sounds In Country And Western Music. A kiválasztott dalok közt hallhatóak a “Mess Around,” a “Georgia On My Mind,” az “I’ve Got A Woman,” a “(Night Time Is) The Right Time,” a “Drown In My Own Tears,” a “Mary Ann,” a “Hard Times (No One Knows Better Than I),” a “Hit The Road Jack,” az “Unchain My Heart,” a “Born To Lose,” és a “Bye Bye, Love” stúdió felvételei.

Charles, aki június 10-én halt meg 73 éves korában személyesen is szívén viselte a film sorsát, és ő maga választott ki hat koncertfelvételt a filmzenéhez. Az általa választott dalok: “Hallelujah I Love Her So,” “What'd I Say,” és “You Don't Know Me”. A dalokat 1964-ben rögzítették egy koncerten a híres Los Angeles-i Shrine Auditoriumban, majd felkerültek az 1965-ben megjelent Ray Charles Live In Concert című lemezre is. A most megjelenő lemezen hallhatóak még a “Georgia On My Mind,” az “I Can't Stop Loving You,” és a “Let The Good Times Roll.” koncertfelvételei is.

A Ray egy különleges zenés életrajzi film egy amerikai legendáról, Ray Charlesról. Jamie Foxx remek alakításával a film egy zseni történetét beszéli el. Hűen mutatja be Ray Charles zenei zsenialitását, azt, ahogyan leküzdtötte a drogfüggőséget és országának egyik legtöbbek által szeretett előadójává vált.

Ray Charles a közelmúltban kapta meg a nagy presztizzsel bíró “President’s Merit Award” díjat a Grammy bizottságától, melyet Neil Portnow, a szervezet elnöke adott át neki a 2004-es Grammy díjátadó előtt. Továbbá Los Angeles városa, és polgármestere, James Hahn is elismerésben részesítette Charlest amikor februárban az „Afro-Amerikai Örökség Hónapja” alkalmából „Kulturális Kincs”-nek nyilvánították a zenészt. Több Grammy díja mellett – köztük az életműdíjjal – Charles a hírességek között tudhatja magát, továbbá Elnöki kitüntetést kapott (Presidential Medal for the Arts), övé a Francia Becsületrend kitüntetése és a Kennedy Center elismerése (Kennedy Center Honors).

Jónap Tamás

2005. 02. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2005. 02. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ray Charles: Ray (Warner) cikk képei
Filmzene - Ray Charles: Ray (Warner)