Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Besh o droM – Gyí (szerzői kiadás)

Besh o droM - Besh o droM – Gyí (szerzői kiadás)

„Gyí” - a balkáni-makedón-magyar-cigány népzenét feldolgozó és játszó magyar world music együttesek között valószínűleg a legpergősebb és legőrültebb csapat legújabb albumának címe. Döbbenetes hangzás, észvesztő tempó, kultúrcsemege, megszállotság.

Aki még csak most ismerkedne a zenekarral, vagy ne adj’ isten ne hallott volna a Besh o droM-ról, annak röviden a következőket tudjuk elmondani: a Besh o droM tradicionális ízeket fűszerez újra saját szájíze szerint, olyan tánczenét teremtve, melyben a hangszerek azonos jelentőségének megtartása közben virtuóz tempót tartanak fent akár egy 3 órás koncerten keresztül.

Az új 10 számot tartalmazó lemez a Macsó Hímzés-sel való berobbanás és Nekemtenemmutogatol után a harmadik zenei katarzist hozza el a hallgatóknak. Még precízebb, még összeszokottabb, még tradicionálisabb. Nincs töltelékszám, se egy felesleges hang, csak tökéletesen eltalált hangulat, és félelmetes tempójú posztmodern kelet-balkáni hangzás, kannával, derbukával, szaxival, észvesztő spanyolgitárral, kemény, pregnáns basszusalappal, csilingelő furulyával, és csipetnyi zenei adaptációval egy-két ismertebb rádióslágerből.

Besh o droM - Besh o droM – Gyí (szerzői kiadás)

A hét tagú zenekar több számban énekesnővel egészül ki, így került sor a Mitsoura együttes lemezén található Lei Toi c. szám felpörgetésére is, melyet erre az albumra is Miczura Mónika énekelt fel, a Lake Jakha mellett.

Kétséget nem hagytak, viszont stílust teremtettek, a számtalan koncert mellett pedig a Gyí a harmadik bizonyítéka, hogy a legjobb levest bizony ők főzik. Egy biztos – nagyon megküldik a srácok.

Tracklista:

1. Újcsocsek
2. Tortapapír
3. Makedón
4. Lei Toi
5. Fidóé
6. Meggyújtom a pipám
7. Kavalos
8. Lake Jakha
9. Mániás Depresszió
10. Úgy elmennék

Ferenczi Attila

2005. 04. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 04. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 08. 29. 21:48
Jó a cikk, de igazából az együttes az, amiért ide kattintottam.
Vendég 2005. 10. 07. 11:00
Nekem volt szerencsém interjút készíteni Gergővel (ő képviselte az együttest) a Művészetek Völgyében, a pulai koncertjük előtt és nagyon jófej volt! A koncertről nem is beszélve!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Besh o droM – Gyí (szerzői kiadás) cikk képei
Besh o droM - Besh o droM – Gyí (szerzői kiadás)Besh o droM - Besh o droM – Gyí (szerzői kiadás)