Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bartók Krisztián: 1x1 Forradalom (FF Film and Music)

Megasztár TV2 - Bartók Krisztián: 1x1 Forradalom (FF Film and Music)

Lézerdiszkó, tükörgömb, wampek, márványfarmer, álló gallér és tupírozott hajú lányok. Visszagondolva a 80-as évek bulijaira talán ez ugrik be leghamarabb. Bartók Krisztián nagylemezével, mint egy időkapuval, utat nyit a múltba, anélkül hogy elfelednénk a jelent.

Kitűnő modern hangzás uralkodik az 1x1 Forradalom c. albumán, mely csak annyira merít a lázadó korszakból, amennyire jól esik, vagy mint amennyire hasonlít e két kor meghatározó hanghordozója, a bakelit és a cd. Mindkettő kerek és középen lyukas, a felületén meg rajta van a zene. Tehát alapvetően hasonlítanak egymásra, ám az egyik túlhaladta a másikat ugyanakkor mindegyiknek megvannak a maga markáns erényei. Nos Bartók Krisztián nagylemeze az 1x1 diszkófílinggel nyit, majd az alig félreérthetetlen mondandójú „Forradalmat minden éjjel!” felszólítással folytatódik. Természetesen a Forradalom nem Che Guevara újabb követőit igyekszik mozgósítani, hanem máshol keresi a revolúció színhelyét. Konkrétan az ágyban. Aztán mintha a távolból Madonna is érvényesítené hazai hatását. A La is la Bonita kasztanyettei étvágygerjesztő popcornként pattognak a Ne sírjben. Ha tovább evezünk –manapság inkább szörfözünk vagy wake boardozunk- a lemezen lassan kikötünk és Hazatérünk egy ballada simogató hullámain. Aztán jön egy igazi flash tánc a Szakíts ha birsz.

Bartók Krisztián Játszik még romantikusában megforgatja bennünk Ámor nyilát. A lemez meghallgatása előtt zsebkendők bekészítése ajánlott. A következő szám helyszíne egy ház Az üveghegy helyén. Alice és egyéb mesék óperenciás meseországába érkezünk. Kellemes kikapcsolódás, mintha kedélyes pillangókon vagy pillangókhoz repkedve fedeznénk fel meseországot „ahol nem vár más, csak néhány száz eltitkolt remény!”. Gyerekmese felnőtteknek. A lemez vége felé haladva egyre jobban kibontakozik Bartók Krisztián. Szívből szeret és a Félj még modern szintipop világa merész hangzásával lepi meg a hallgatót mely az album erényét emeli. Bátor húzás az énekestől a Duranos fiúknak annak idején valami hasonló bejött. Ahogy a cd-k a polcokon, velük együtt a rajtuk lévő utolsó előtti szám is eladó, vagyis Ez a dal eladó. Mint ma már minden. Egy görbe tükör korunkról. Reklámszakembereknek kötelező zene. A szöveg a lényeg! És mint mindenhol, itt is a végére marad a meglepetés. Miénk volttal zárul az album. Lehet, hogy a happy end elmarad, de egy csodás duóval leszünk gazdagabbak.

Mindent összevetve az albumot zeneszerzőként és szövegíróként jegyző Krcsmarik és Dandó párosnak nem kell szégyenkeznie. Nevük egyébként több aranylemezen felbukkant már. Így akár az ujjukból is kirázhatták volna vagy a fiókból is elővehették volna porosodó dalaikat, hogy némi újraélesztés után rásózzák Bartók Krisztiánra. Azonban nem ez történt. Vették a fáradtságot és egy igazi profi koronggal álltak elő. Reméljük, minden alkotó továbbra is megtartja ezt a jó irányvonalat.

2005. 07. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2005. 07. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2005. 08. 25. 21:14
Zseniális album, színes, változatos, a stílusok és hangulatok kavalkádja, legyen bármilyen hangulatom az albumon mindig találok ennek megfelelő stílusú dalt, ha pörgésre vágyom ott a Forradalom, a Széttört szív, Az üveghegy helyén, a Szakíts ha bírsz, a Szívből szeret. Romantikus hangulatban a Hazatér, a Játszik még és a Miénk volt dalokat hallgatom, ha borzongani akarok a Félj még lesz a kedvencem, szeretem a latinos dallamokat is ezért remek a Ne sírj szám, ha pedig csak egyszerűen a szövegvilágra koncentrálok, a remek humorú és görbe tükröt tartó 1x1-re vagy az Ez a dal eladó számokra fordítok nagyobb figyelmet. Szóval nekem nagyon gazdag ez az album, szeretem.
Vendég 2005. 08. 26. 18:21
a lemez szinte SÜT! de nem a tehetségtől hanem a melegségtől....
Vendég 2005. 08. 28. 18:15
férfias
Vendég 2005. 08. 28. 22:33
nagyon tetszik ez a lemez.Kár hogy a kedvenc számomat nem tudom letőlteni.S.O.S-t nem kaphatnék hogy milyen mondja van annak hogy letőlthessem?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Bartók Krisztián: 1x1 Forradalom (FF Film and Music) cikk képei
Megasztár TV2 - Bartók Krisztián: 1x1 Forradalom (FF Film and Music)