Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Barfuss (Island / Universal)

Filmzene - Barfuss (Island / Universal)

Igazi kellemes nyárfeeling és lírai melódiák keveréke – így jellemezhető a Barfuss (magyar fordításban a Mezítlábas szerelem címet kapta), ez első hallásra igen termékeny anyagra utal, azonban a 26 felvételen osztozik a score és a hagyományos betétdal is.

A 60 perces romantikát a Ray Collins Hot Club „Barefoot” c. stílusos dala vezeti be. A dal témáját egyenesen a filmre írták. A rockabilly együttes még visszatér a zenei anyag során, sőt ők zárják – egyfajta keretet alkotva – a filmzenét („Shaking That Boogie”). Az úgynevezett score betéteket Dirk Reichardt, Stefan Hansen és Max Berghaus komponálta. A score-ok mellett hallhatunk néhány a filmben elhangzott párbeszédet is. Ez jó vezeti fel a hagyományos dalokat. Ilyen az újonc Mariha „Absolutely Entertaining” (mellesleg ez a film főcímdala) c. dala is. A sort személyes kedvencem Rea Garvey követi két dallal is: „Hallelujah” és „Walk With Me”, ha meghallja ezeket valaki, tuti hogfy egy fajta romantikus bizsergés szállja meg. A score-okat áthaladva egy igazi ismert leányzó következik. Az angol Dido a „Don’t Leave Me” c. dalával szerepel. Találkozhatunk még Andru Donalds („And I Feel”) és Saybia („Still Falling”) egy-egy felvételével is. Külön érdekesség, hogy a rendező-producer, Til Schweiger is szerepel egy filmbeli párbeszédben, a „Drei Tage”. c. részletet külön kérte erre az összeállításra.

A romantikus sztori:

Négy év börtön után Nick bármilyen munkát elfogadna, csak hogy rendbe tegye az életét, és bebizonyítsa gazdag szüleinek, hogy képes egyedül is boldogulni. Egy ideggyógyintézetben kezd dolgozni takarítóként. A munka ugyan nem válik be, de Nick megmenti az egyik gondozott, a 19 éves Leila életét. A lány ettől kezdve árnyékként követi Nick-et. Hamarosan megszöknek a klinikáról, és három napot töltenek együtt. A lány egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy csak mezítláb hajlandó létezni – innen a Mezítlábas szerelem magyar cím.

A filmzene kiválóan illeszkedik a mozihoz, alkotás és zene egymás nélkül aligha képes „létezni”. Romantikus dallamok mindenki számára.

Jónap Tamás

2005. 08. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2005. 08. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Barfuss (Island / Universal) cikk képei
Filmzene - Barfuss (Island / Universal)